Читателят готви

Лакомник
»
Читателят готви
Печена агнешка плешка с плънка \
Печена агнешка плешка с плънка "Великденска морава”
Плешката се почиства, измива се и се оставя да се отцеди. Внимателно откъм най-долното ребро се отваря дълбок джоб - с дланта на едната ръка се...
Великденски козунак
Великденски козунак
Стъпка 1: Маята с част от топлото мляко, 1 с.л. захар, 2 с.л. брашно се оставя на топло да шупне и увеличи обема си 3 пъти.  Стъпка 2: Смесваме
Великденско агънце
Великденско агънце
Смиламе бисквитите. Слагаме 100 мл вода да заври с маргарина и захарта. Щом заври, махаме от котлона и добавяме 3 с.л. какао и сухото мляко. Разбъркваме,...
Великденски венец
Великденски венец
Замесваме тесто от всички продукти. Оставяме го на топло място 1 час. След това на набрашнена повърхност го разточваме във вид на дълго руло. Разрязваме го...
Великденска пита
Великденска пита
Млякото се смесва с водата и се разделя на 2 части. Към едната, която е по-топла се разтваря маята + захарта + 1 с.л. брашно, а в другата солта. После...
Козунак
Козунак
Маята се смесва с топлото мляко, 5 с.л. захар и 5 с.л. брашно. Оставя се да втаса. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. Смесват се с втасалата мая и...
Великденски кръст, плетенички, великденски заек и великденско дърво
Великденски кръст, плетенички, великденски заек и великденско дърво
Подхваща се маята с малко топличко мляко и лъжица захар. Разбиват се яйцата и захарта до побеляване, прибавя се половината от мазнината, а другата половина...
Великденска овчица
Великденска овчица
Разбиваме яйцата със захарта, добавяме олиото, брашното, маята, ванилията, кората на лимона, ванилията, солта и топлото мляко. Замесваме тесто от всички...
Великденска кошница
Великденска кошница
Маята се разтваря с млякото и захарта, малко брашно и се оставя да втаса. След това се замесва с останалите продукти на меко тесто и пак се оставя да втаса....
Кошница за великденски яйца от солено тесто
Кошница за великденски яйца от солено тесто
Замесваме тесто. Прави се основата на кошницата от подходящ материал, в която се забиват солети. От тестото се прави шнур и започва да се плете кошницата....
Торта “Гараш”
Торта “Гараш”
Слага се в намазнена тава и се пече около 35-40 минути на 200 градуса. Като се изпече, отгоре се намазва с отделената глазура. Слага се в хладилник да се...
Сладкиш “Кратер”
Сладкиш “Кратер”
Първо се приготвя кремът, като в 200 мл мляко разтваряте пудинга и захарта. Другото мляко сварявате и в него при непрекъсн
Бананов чийзкейк
Бананов чийзкейк
Натрошаваме бисквитите в блендер, прибавяме маслото и смесваме добре. Изсипваме така подготвената смес в предварително намаслена откопчаваща се форма или в...
Чушка бюрек с шунка и корнфлейкс на фурна
Чушка бюрек с шунка и корнфлейкс на фурна
В малко олио запържваме нарязания на дребно лук. След това добавяме чесъна и шунката. След около 5 мин прибавяме и натрошеното сирене, и топените сирена....
Арабска торта с крем карамел
Арабска торта с крем карамел
Карамелизираме 5 с.л. захар и ги изсипваме във формата, където ще печем тортата. Разбиваме сместа за карамела и я изсипваме върху карамелизираната захар....
Гъби с макарони и сирене
Гъби с макарони и сирене
Сварете макароните в подсолена вода. Отцедете ги и ги разбъркайте със стопеното масло и настърганото сирене. Нарежете гъбите и ги сварете в леко подсолена...
Зимен гювеч
Зимен гювеч
Приготвя се лесно: всичко заедно с подправките се обърква в гювеча. Залива се с вода и се слага да ври 2 часа на слаб огън. Дано да
Чаени кексчета
Чаени кексчета
Накиснете овесените ядки в млякото за 10-15 минути. В друга купа разбийте яйцето с олиото. Добавете ги към вече омекналите овесени ядки. Сложете към сместа...
Содени питки
Содени питки
В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат последователно леко разбитите едно яйце и белтък, солта, олиото и киселото мляко с угасената в него...
Калиткова торбичка
Калиткова торбичка
Аз винаги правя палачинките с вода, а не с мляко, за да мога да ги сгъвам и моделирам според предназначението им, без да се пробиват или късат - дали за...
Шишчета с пилешко, лук и гъби
Шишчета с пилешко, лук и гъби
Върху шишчетата редувате парче от пилешкото филе (филетата предварително са накиснати в марината от бялото вино, горчицата, зехтин и лимонов сок, сол, черен...
Пиле с естрагон ала Беарнез
Пиле с естрагон ала Беарнез
Нарязваме пилешкото месо на жулиени и го мариноваме за няколко часа в смес от соевия сос, зехтина, лимоновия сок и черния пипер. Ако не разполагаме с много...
Редено пиле
Редено пиле
Почистваме пилето и го разполовяваме през гръдния кош. След това го поставяме в тавичка, на дъното на която е поставена едрата сол. Така печем пилето за...
Кравайчета
Кравайчета
На дъска за месене или в купа се пресява брашното. Към него се прибавят нишестето, захарта и смлените орехи (при мен лешници). Размесват се и след това се...
Какаов кекс с шоколад
Какаов кекс с шоколад
Разбиваме яйцето със захарта. Прибавяме киселото мляко и олиото и пак разбъркваме. Отделно смесваме брашното с бакпулвера, ванилената захар и какаото....
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Ще ви се наложи да действате бързо и да мислите няколко хода напред, ако искате да впечатлите хората, на чието мнение държите. Лошото е, че някои от зодията са доста напрегнати. Бъдете готови да направите компромис с когото и когато се наложи. Имате ясна цел и добри идеи. Просто действайте внимателно. Съботата и неделята са спокойни, но понеделникът е напрегнат. Ще имате ядове от всякакъв характер, най-вече битов. Във вторник надвисва раздяла с човек, когото обичате. Вслушайте се в гласа на интуицията си. В сряда - делови срещи, а за някои - и пътуване.