Домашен козунак

Домашен козунак Лакомник
Домашен козунак
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Стоянка Димитрова
Лакомник Необходими продукти

600 г брашно

250 мл вода или прясно мляко

3 яйца

150 г захар

150 г мазнина (75 мл олио + 75 г мас или маргарин)

2/3 пакетче жива мая

2 праха ванилия

кората на 1 лимон

Начин на приготвянe

Маята се размива във водата (или млякото) с щипка захар и 2 с.л. брашно, за да стане еднородна смес. Оставя се около 20 мин леко да втаса. Докато чакаме маята, приготвяме и другите продукти. Стопяваме маста и я смесваме с олиото. Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме настърганата лимонена кора и ванилията. В дълбок съд слагаме пресятото брашно, правим кладенче, прибавяме яйцата със захарта, половината мазнина и накрая сместа с маята. Спазва се този ред. Месим с миксер или в машина за хляб около 30 минути. Готовото тесто слагаме в съд, завиваме с фолио и го оставяме да втасва на топло два часа и половина. След като тестото втаса, отново го измесваме и слагаме и останалата мазнина. Разделяме го на 6 равни части. От всяка правим с ръце фитил. Три от тях нареждаме успоредно един до друг, а другите три слагаме напречно на първите и промушваме шахматно. Така се образува мрежа. Четирите края на мрежата сплитаме на плитки. Тези плитки подпъхваме под мрежата и така се образува едно кълбо - това е нашият козунак. Намазваме козунака с разтвор на 1 с.л. мед, малко вода и 1 ч.л. олио. Поръсваме обилно със захар и го украсяваме с орехови ядки. Слагаме го в намазнена тавичка и после във фурната на 50 градуса, за 35 минути, да втаса отново. След това увеличаваме температурата на 150 градуса и печем 1 час. Изпечения козунак завиваме с памучна кърпа и след 3 часа е готов за консумация.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц