




Стъпка 1: Маята с част от топлото мляко, 1 с.л. захар, 2 с.л. брашно се оставя на топло да шупне и увеличи обема си 3 пъти.
Стъпка 2: Смесваме всички продукти: яйцата - разбити със захарта, подсладителя - разтворен в лимонадата, втасалата мая, брашното - пресято 3-4 пъти, солта, настърганите лимони, есенциите. Бърка се с миксер да се получи гъста каша. Оставя се на топло около 30 мин. Увеличава обема си 2 пъти.
Стъпка 3: Замесваме основното тесто, като бъркаме с миксер и внимаваме да не слагаме много брашно наведнъж, тестото да остане меко. Месим, докато спре да лепне и се появят много въздушни мехури. Бием тестото 100 пъти.
След това вкарваме всичката мазнина в тестото, като го разстиламе с ръце на масата, намазваме го и го сгъваме на плик. Това се повтаря, докато се вкара мазнината в тестото. Оформяме козунаците по желание - те трябва да се плетат, като тестото се къса с ръце. Не се реже с нож, прави се на фитили, които се усукват с ръце, за да станат на “конци” и се плетат.
Вземаме една топка тесто, разточваме я, ръсим със стафиди, които са киснали в ром поне 2 часа. Навиваме на руло и усукваме. Може да плетем от 3, 4 или повече части. Козунакът втасва, докато увеличи обема си два пъти на топло, покрит с опаковъчно фолио. Маже се два пъти с разбити жълтъци, разредени с малко олио, по време на втасването веднъж и непосредствено преди печенето. Фурната трябва да е загрята, в нея да е сложен малък съд с вода. Втасалият козунак се маже с жълтък, ръси се със захар и се пече. Тавата с козунака се слага малко под средата на фурната, след първите 5–10 мин фурната се намалява до умерено печене и не се отваря 20 мин. Козунакът е готов за 40-45 мин.
