Козунак

Козунак Лакомник
Козунак
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Вили Ангова, Петрич
Лакомник Необходими продукти

1 жълтък
6 яйца
1 кубче мая
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
1 к.ч. олио
300 г захар
1 кг брашно
1 кутия локум
2 ванилии
1 ч.л. ром

Начин на приготвянe

Маята се замесва с прясното мляко, щипка сол и брашно, като трябва да се получи смес, по-гъста от вода. Оставяме да втаса и да си утрои обема.

Изсипваме брашното, захарта и ванилиите в подходящ съд за месене. Разбъркваме добре сухата смес и в средата правим т.нар. кладенче. В него изсипваме втасалата мая, киселото мляко, олиото, рома и разбитите яйца. Месим до получаването на еднородно тесто. Оставяме тестото около 30-40 минути, завито, на топло.

Нарязваме локума на малки кубчета и го вмесваме в тестото. Измесваме добре, за да се разпредели правилно локумът. Поставяме в намазнена и набрашнена кексова форма. Намазваме с разбит жълтък с малко захар и вода.

Печем в загрята до 180 градуса фурна. След изпичането можем да украсим със сусам или допълнително захар.

Към тази смес може да се добавят и парченца шоколад, да се изпече в правоъгълна тава и да се разреже с чашка. Така се получават миникозуначета.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц