Великденски кръст, плетенички, великденски заек и великденско дърво

Великденски кръст, плетенички, великденски заек и великденско дърво Лакомник
Великденски кръст, плетенички, великденски заек и великденско дърво
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Гергана Ламбрева, Пазарджик
Лакомник Необходими продукти

Козуначено тесто:
4 яйца
150 мл прясно мляко
150 г захар
125 мл олио + краве масло (в съотношение 1:1)
3 с.л. ром
кората на 1 лимон
1/2 кубче мая
1 к.л. сол
1,200 кг брашно

За намазване:
5 с.л. прясно мляко
1 жълтък

Начин на приготвянe

Подхваща се маята с малко топличко мляко и лъжица захар. Разбиват се яйцата и захарта до побеляване, прибавя се половината от мазнината, а другата половина се оставя за измесване на козунаците. Бие се до стопяване на захарта. След това се прибавят солта, ромът и лимоновата кора и втасалата мая. Отново се бърка до получаване на еднородна смес. Прибавя се брашното и се разбърква добре. Измесва се меко тесто. Оставя се да престои на топло, за да втаса. След около час тестото е готово за размесване.

За великденския кръст: Късаме от тестото, размесваме го добре и го правим на кръст. Мажем го с разбития жълтък и прясното мляко и го изпичаме. След като изстине, с течен шоколад пишем на него ХВ – Христос воскресе!

За великденското дърво: Късаме от тестото, размесваме го добре и оформяме дърво с клонки и листа. Мажем го с мляко и жълтък и го изпичаме. При поднасяне на масата редим отгоре няколко яйца.

За великденския заек:

Късаме пак от тестото, размесваме го и оформяме заек, като тялото му трябва да е с дупка. Мажем го с мляко и жълтък и го изпичаме. Преди поднасяне слагаме в дупката на тялото му едно яйце.

За великденски плетенички:

Късаме от тестото и ги разточваме като фитили, превиваме ги на 2 и ги усукваме. Мажем с жълтък и мляко и ги изпичаме. Преди поднасяне слагаме по 1 яйце в дупките им.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц