Супер рецепти за майсторски вкусотии
Няма по-възнаграждаващ труд от приготвянето на пресен хляб. Представете си невероятния божествен аромат на димяща питка със златиста хрупкава коричка и мека уханна вътрешност, който изпълва кухнята и дома ви. На това ухание не устоява нито едно небце и когато и да омесите домашна питка, ще получите благодарност и овации от близките и гостите си.
Празничните дни са особено подходящи да изненадате любимите си хора, затова ви предлагаме да замесите питка за близките си. Днес ще ви помогнем да се научите да месите ароматни и меки хлябове и питки, а ако вече сте вещи в това – ще ви бъдат полезни съветите на топ кулинарите да работа с тесто, както и уникалните рецепти, които ви предлагаме!
Вижте в „Още по темата” рецептите за най-красивите питки и ароматни и здравословни хлябове, както и правилата за работа тесто в „Съвети”.
Базова рецепта за тесто с мая
Продукти
400 г кисело мляко
200 г прясно мляко
6 с.л. олио
4 яйца (2 жълтъка се отделят за намазване)
1 1/2 с.л. сол
1/2 с.л. захар
2 пакетчета прясна мая
1,5 кг брашно
масло за намазване
Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са със стайна температура. В част от млякото, хладко, се разтваря маята със солта и захарта и 1-2 лъжици брашно. Оставя се да втаса, докато маята шупне – ще увеличи обема си двойно.
Брашното се пресява и се поставя в широк съд, като по средата се прави кладенче и в него се объркват останалите продукти, без маслото. Добавя се и шупналата мая и постепенно, взимайки отстрани от брашното, се замесва меко тесто. Когато съберете тестото да едно, започвате да месите само в една посока. Старите майстори казват, че тестото трябва да се бие 100 пъти. Тестото се оставя да втаса, поръсено с брашно, за да не хване коричка, на топло около час или докато удвои обема си.
Ако ще правите питка в определена форма, трябва да оформите тестото, преди да го оставите да втаса отново. За питка „Роза” се правят 3 топки, всяка от които се разточва на правоъгълник и се намазва обилно с разтопено масло. После се завиват на руло, от което се режат парчета около 4 пръста високи и се нареждат изправени като пънчета в тавата. Оставят се да втаса.
Преди печене се намазва с разбитите жълтъци. Може да се наръси със сусам.
Фурната не се загрява предварително. Пече се на 180 градуса, като периодично се проверява дали е готово с дървено шишче за печене, което трябва да излезе сухо от вътрешността на питката.
Базова рецепта за постно тесто със сода
Продукти
2 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
Начин на приготвяне
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се слага в широк съд, като се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замесва меко тесто с постепенно поемане на брашното отстрани.
Замесеното тесто се овалва в брашно и се оставя да почива 10 минути. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, по желание се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се правят фигурки с традиционни мотиви върху питката - грозд, слънце, кръст или според фантазията. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180°С в незагрята фурна. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.