Ирландска содена питка

По-интересен вариант на домашна рецепта


Приготвяне
60 минути
Порции

8

Начин на приготвянe
Брашното, солта, содата, захарта и винената киселина се смесват в голяма купа. Прибавя се маслото и се стрива на трохи. Добавя се толкова суроватка, че да се получи меко тесто. Не се меси дълго, иначе хлябът няма да се надигне много. Ако се използва кисело мляко и вода, първо се приготвя айрян и после се прибавя към брашнената смес.
Оформя се топка, която се сплесква и се слага върху намазана с масло тава или върху хартия за печене. С остър нож се срязва на кръст. Пече се в загрята фурна на 190°С около 40 мин. Сервира се гореща.
Още по темата

Смесете млякото, солта и олиото. Прибавете сместа към брашното и омесете първо с лъжица, а после с ръце. Месете докато в тестото се получат шупли. Оформете питка и...
Анкета

Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп