Домашна питка с мая

Домашна питка с мая Лакомник
Домашна питка с мая
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

400 г кисело мляко

200 г прясно мляко

6 с.л. олио

4 яйца (2-та жълтъка се отделят за мазане)

1 1/2 с. л. сол

1/2 с. л. захар

малко по-малко от 2 пакета прясна мая

брашно 1,5 кг

масло за намазване

Начин на приготвянe

В хладко мляко се разтваря маята със солта и захарта и 1-2 лъжици брашно. Оставя се да втаса, докато маята шупне. След това от останалите продукти - без маслото (или другата мазнина) се размесва меко тесто. Бие се 100 пъти.

Правят се 3 топки, всяка от които се разточва на правоъгълник и се намазва обилно с разтопено масло. После се завиват на руло, от което се режат парчета около 4 пръста високи и се нареждат изправени като пънчета в тавата. Оставят се да втаса.

Преди печене се намазва с разбитите жълтъци. Може да се наръси със сусам.

Фурната не се загрява предварително. Печем на 180 градуса, като периодично се проверява дали е готово с дървено шишче за печене.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц