




Брашното поставете в голям съд, като настрана се оставите 500 г от него. Направете кладенче и в него изсипете разтворената в топлото мляко мая с 1 с.л. захар и щипка сол, газираната вода, 2 яйца и белтъка на третото яйце. Добавете останалата захар и сол, киселото мляко и олиото. Разбъркайте като постепенно добавяте от брашното, докато се абсорбира от течната смес. Вземете в ръце и върху набрашнена повърхност месете 10 минути. Добавете брашно, ако тестото лепне. Месете продължително и упорито докато се получи гладко и еластично тесто. Оставете да втаса половин час в покрит съд на топло.
Разделете на 4 части и всяка разточете на кора. Намажете с олио и ги наредете една върху друга. Нарежете на 16 равни триъгълника и ги навийте на рула, които после поставете на височина (изглеждат като роза) в намаслена и набрашнена дълбока тава. Оставете отново да втасат за около час. Намажете с жълтък преди да сложите питката да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. Проверявайте готовността с клечка, която трябва да излезе суха, и покрийте с фолио, ако получи кафява коричка, преди вътрешността да е готова.
