Пудинг със сини сливи

Пудинг със сини сливи Лакомник

Чудесно допълнение към чаша горещо кафе

Пудинг със сини сливи
Време за приготвяне
Приготвяне
60 мин
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 ч.ч. грис

1 л мляко

200 г сини сливи (може и сушени)

75 г масло

1 ч.ч. захар

1 пакетче ванилия

50 г орехи

50 г сушени кайсии

6 с.л. захар

4 яйца

1 с.л. ром

Начин на приготвянe

Сините сливи се измиват, разполовяват и костилките им се отстраняват. Сушените кайсии се накисват за 1 час в студена вода, нарязват се на малки парченца, а ореховите ядки се счукват със захар. Маслото се разтопява и в него се изсипва грисът. Разбърква се, докато поеме цялата мазнина. След това се излива прясното мляко и разбъркването продължава, докато грисът набъбне и поеме цялата течност. Добавя се захарта и бъркането продължава до нейното разтопяване. В образувалата се гъста маса се слагат кайсиите, орехите, ванилията и ромът. Отново се разбърква добре. Съдът се снема от котлона. Щом сместа се охлади, в нея се чукват яйцата и пак се разбърква добре. Форма за печене с пръстен се поръсва със захар и се слага в гореща фурна, за да се карамелизира захарта. Щом това се случи, веднага с карамела се обливат стените на формата. На дъното й се нареждат половинките сини сливи, обърнати с разреза надолу. Върху тях се изсипва тестото и се заглажда. Пече се в гореща фурна 30 минути. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади. Щом пудингът се отлепи от стените на формата, се обръща върху плато. Нарязва се на порционни парчета и се поднася с кафе или чай.

Още по темата
Още по темата
Пудинг с ягоди
Ягодите се изчистват и се измиват. След това се варят на слаб огън с полочината захар около 10 минути. Млякото се сгорещява и се смесва с разбитите яйца, ванилията,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц