Постна пълнена тиква с боб

Постна пълнена тиква с боб Лакомник
Постна пълнена тиква с боб
Време за приготвяне
Приготвяне
45 минути
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 по-малка кръгла тиква, около 4-5 кг

1/2 ч.ч. булгур

100 мл гореща вода

2 с.л. зехтин

2 скилидки пресован чесън

1 стрък праз, нарязан на шайби

5 гъби, нарязани на резени

300 г/2 ч.ч. сварен и отцеден зрял боб

1 с.л. доматено пюре

1 малка люта чушка

1 ч.л. джоджен

сол на вкус

черен пипер на вкус

Начин на приготвянe

Тиквата се измива, отрязва се капак, изчистват се семките, намазва се отвън и отвътре със зехтин, завива се с алуминиево фолио и се слага да се запече на 180°С или в микровълновата печка, докато омекне и се зачерви. Изхвърля се отделената при печенето течност. Плънката се приготвя, като булгурът предварително се накисва в студена вода за 30 мин. и се отцежда. В загрятата мазнина се запържват празът, гъбите и чесънът. След 4-5 мин. се прибавят булгурът, фасулът, лютата чушка, водата и доматеното пюре. Плънката се овкусява със сол и пипер. Ври на тих огън, докато се свари булгурът. Ако има нужда, се добавя още малко вода. Пълнежът се изсипва в тиквата и се пече на 180°С 10-15 минути.

Още по темата
Още по темата
Постна зеленчукова супа на пара
Броколите, морковът и грахът се слагат върху решетка за пара да се сварят за 20 мин. Маслото се сгорещява и в него се задушава лукът, докато омекне. Добавят се...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц