Хапнете крехки апетитни мръвки със зеленчуци
Гювечът е цял раздел в българската кулинария и многообразието му едва ли може да се обобщи само с няколко думи и рецепти. Това е общото название на куп традиционни ястия от нашата кухня, които най-общо казано представляват яхния от месо и зеленчуци, запечена на фурна. Може обаче и да са вегетарианско ястие или да съдържат ориз.
В подобен вариант, такова ястие присъства в кухнята на други народи, като например унгарския гулаш.
Правилото за гювеча е зеленчуците да се нарязват нa едро, а чесънът се начуква. Когато се приготвя традиционно в гърне, всички продукти се нареждат в гърнето, залива се с бяло вино, вода или бульон и капака се запечатва с тесто.
Приготвянето на ястието отнема сравнително кратко време, но ако се остави на бавен огън става още по-вкусно.
Поради отличните си вкусови и питателни качества, гювечът е любимо основно ястие на почти всички българи и е широко застъпен в семейната кухня именно през зимата. За това днес ви предлагаме вкусни рецепти за гювеч и ви пожелаваме вкусен обяд с цялото семейство.
Свинско в гювеч със сини сливи