Ароматна и вкусна яхния с крехки мръвки
Месото се реже на хапки. Те се прехвърлят в тенджера. Налива се вода, колкото да ги покрие. Съдът се похлупва и поставя на включен котлон. Месото се вари един час. След това хапките се изваждат. Бульонът се прецежда. Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват. В друга тенджера се слага свинската мас и съдът се поставя на включен котлон. Добавя се празът. Запържва се за пет минути, след което съдът се оттегля. Добавят се останалите зеленчуци, без доматения сок. Налива се прецедения свински бульон. Долива се още една и половина чаена чаша вода. Съдът се похлупва и връща на загретия котлон. Яхнията се готви на бавен огън. После се отхлупва за да се добави доматен сок, сол, червен пипер, зърна бахар и захар. Похлупва се и варенето продължава на тих огън, още около час. Накрая се оставя да къкри на изключен котлон.