Класическа българска рецепта за постни пиперки, пълнени с боб
Бобът се очиства и без да се мие, се счуква в чутура или метално хаванче, така че всяко зърно да стане поне на 2-3 парченца. След това той се залива с вряла вода, която да покрива бобените зърна около 6 см (4 пръста). Оставя се да престои 2 часа, след което се изцежда от нея и посолява на вкус. Нарязаният на ситно лук се запържва в мазнината до омекване. Прибавят се натрошените подправки и чубрицата, джоджен и мерудия. Запръжката се изсипва върху грухания боб и цялата смес се разбърква добре.
Сушените чушки се измиват и попарват с гореща вода, за да омекнат. Почистват се от дръжките и семената. Напълват се с бобената смес, без да се натъпкват много. На дъното на съда, в който ще се варят, се поставят клонки от череши, върху които се разстилат част от зелевите листа. Върху тях се нареждат хоризонтално напълнените чушки, като се внимава отворите им да бъдат един срещу друг. Най-отгоре се покриват с останалата част от зелевите листа, похлупват се с порцеланова чиния, заливат се с гореща вода - 4 пръста над горния зелев лист. Варят се на тих огън 3-4 часа, докато бобът се свари напълно. При готовност чушките се изваждат от съда една по една и всяка се изтрива внимателно със суха марля или памучна салфетка. Поднасят се задължително студени.
Рецептата е на редакторката ни Екатерина Костадинова