Ако сте решили, че цацата и скумрията са отживелица или искате да пробвате нещо по-екзотично, специално за вас събрахме едни от най-добрите рецепти за риба от някои краища на света.
По кубински
Необходими продукти:
400 г бяла риба
соев сос
лимонов сок
зехтин
мащерка
дафинов лист
ядки по избор
лук
червен пипер
Начин на приготвяне: Изчистената риба се намазва добре с лимоновия сок. След това филето се нарязва на по-дребни парчета. В тиган загряваме мазнина. Запържваме ядките. После идва ред на лука. След като се позапържат за кратко, поръсваме със соевия сос. Слагаме капак на тигана и оставяме да се задуши. Взимаме плитка тава за печене. На дъното слагаме лук и мазнина. Поръсваме с подправките. Отгоре нареждаме парчетата риба и поръсваме със задушения сос. Слагаме да се пече за поне половин час.
По марокански
Необходими продукти:
400 г филе от бяла риба
сока от 1/2 лимон
1 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1/2 чушка
1 ч.л. червен пипер
кимион
куркума
червен пипер
домати
кориандър
400 г нахут
Начин на приготвяне: Започваме от нахута. Той се накисва във вода за поне 12 часа. Добавя се и щипка сода. След това нахута се вари за час. През това време рибата се нарязва на кубчета. Поръсваме я с подправките и лимоновия сок. Накрая се слага и малко зехтин и се оставя за половин час. През това време чесънът се запържва. Чушките се нарязват на дребно и се добавят в тигана. Оставяме да се запържи за кратко. Отново в тигана добавете нахута и доматите. Доливаме малко вода. Оставяме да заври. През това време прехвърляме нахута в тава. Отгоре подреждаме кубчетата риба. Добавяме мазнина. Печем около 15 минути. За да сте напълно в крак с мароканския вкус, поръсете с лютия пипер.
По руски
Необходими продукти:
1 кг риба
1.5 л вода
40 г желатин
2 белтъка
моркови
магданоз
1 глава лук
1 лимон
Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на кубчета и се сварява добре. След това се оставя да се охлади. Бульонът от нея се прецежда през фина цедка. Докато е още топъл разтваряме вътре желатина. Той трябва да е размесен с малко студена вода. Оставяме да се охлади. Тогава изливаме белтъците. Добавяме и нарязаните на ситно лук и моркови. Трябва да кипи, докато сместа стане прозрачна. Охлаждаме добре бульона и той става на желе. След това на дъното на плато се слага малко от него. Отгоре нареждаме рибата. Отгоре нарязваме парчета лимон на шайби. Поръсваме и с магданоз. Отново слагаме от желето. Слагаме в хладилник, за да стегне напълно.
По японски
Необходими продукти:
100 г филе от бяла риба
1 жълтък
соев сос
маково семе
1 ч. бяло вино
Начин на приготвяне: Отстраняваме краищата на филетата. След това ги нарязваме на големи парчета. Отгоре поливаме с чашата бяло вино. Поръсваме с подправките. Прехвърляме рибата в затоплена тава. Затова печем само около 4 минути. През това време смесваме жълтъка и соевия сос. Намазваме изпечените филета. Връщаме ги обратно във фурната и след кратко отново ги вадим. Наново ги мажем с жълтъка. Накрая поръсваме с маково семе.
По френски
Необходими продукти:
600 г риба
2 моркова
2 стръка праз
1 глава целина
сока от 1 лимон
240 г гъби
магданоз
250 мл бульон
200 мл сметана
1 ч.л. царевично нишесте
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Филето се посолява. Поръсва се и с половината от лимоновия сок. Оставяме да престои. През това време нарязваме на ситно морковите и целината на ситно. Празът се нарязва на колелца. Гъбите също се режат на едро. Изсипваме ги в намазнена тава. Филетата се подреждат внимателно. Поръсваме с магданоза. Идва ред на бульона, който също се слага в тавата. Слагаме да се пече при 180 градуса. Когато стане готово, се вади от фурната. От тавата вадите месото и зеленчуците, а бульонът се смесва със сметаната. Сгъстяваме го като прибавяме и малко от нишестето. Поръсваме с подправките и още малко лимонов сок. Заливаме рибата.