Рецептите са лесни – малко вода и вкусни добавки
С идването на април пролетта сякаш беше заместена от ранно лято. За да се справим с високите температури особено в началото на сезона, е добре да помогнем на организма си със студени ястия. Салатите са добър избор, но всеки диетолог ще ви каже, че не може поне един път на ден да не хапнем супа. Тя помага на стомаха и храносмилането. Казват, че предпазва и от гастрити и язви. Затова събрахме за вас петте най-любими супи на света.
Западна Европа
Бялото гаспачо е фаворитът на всеки испанец, защото освен, че е вкусно, то е и евтино. Прави се само от хляб и чесън. Което означава, че засища много добре, а е без калории. Ако все пак смятате, че ще останете гладни, можете да добавите към порцията и печени картофи. Има обаче и по-ексцентрични варианти – с резен пъпеш.
Бяло гаспачо
Необходими продукти:
100 г обелени бадеми
4 филии бял хляб
3 скилидки чесън
75 мл зехтин
600 мл вода
2 с. л. оцет
1/2 връзка магданоз
сол
Начин на приготвянe: Накисваме хляба във вода за половин час. След това го оставяме да се отцеди. Слагаме го в блендер, заедно с бадемите и чесъна. Постепенно добавяме и зехтин. Едва тогава добавяме водата и оцета. Отново разбъркваме добре и посоляваме. Оставяме да се охлади минимум два часа. Поднасяме с нарязания на ситно магданоз.
Азия
Сигурно си мислите, че боршът е храна само за зимата. Лъжете се. От векове руснаците са го превърнали и в невероятна лятна супа. Единствената разлика е, че се сервира студен. Освен това вместо месен бульон се добавя вода.
Борш
Необходими продукти:
4 сварени картофа
1 краставица
2 сварени яйца
1 връзка зелен лук
3 скилидки чесън
1 консерва мариновано цвекло
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол
смлян черен пипер
200 г заквасена сметана
2 ч. л. горчица
2-3 с. л. майонеза
газирана вода
кубчета лед
Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно магданоза, лука и копъра. Посоляваме ги. След това нарязваме на кубчета яйцата, картофите, краставицата и цвеклото. Идва ред на сметаната, горчицата, майонезата и чесънът, който се пресова. Разбъркваме добре всички съставки. Заливаме сместа с газираната вода. В нея пускаме няколко кубчета лед. Оставяме в хладилника за поне 2 часа.
САЩ и Австралия
Американска кухня на практика не съществува, казват професионалните готвачи. Истината е обаче, че нямаше как да си представим днешни рецепти без откритията, дошли от Новия свят. Например картофи, домати, боб. Предлагаме ви една супа на основата именно на картофите. И то сладките.
Картофена супа
Необходими продукти:
500 кг сладки картофи
сол
2 малки пъпеша
150 мл сметана
1 ч. л. захар
2-3 капки сос табаско
4 с.л. заквасена сметана
Начин на приготвяне: Обелваме картофите и ги измиваме. След това ги слагаме да се сварят, докато омекнат. Поставяме в удобен съд и пасираме, заедно с част от водата, в която са се варили. Разделяме пъпеша, който сме приготвили на две половини. Издълбаваме вътрешността му. Добавяме я към пюрето от картофи. Идва ред на сметаната, захарта, щипка сол и соса. Отново пасираме. Оставяме да се охлади поне два часа. След това сервираме в празните половинки от пъпеша.
Балканите
По нашите земи има една специална супа, която е само за лятото. С годините тя се е превърнала в истинска традиция. Често диетолозите признават, че това е тайната на дълголетието на българина. С една дума – таратор.
Таратор
Необходими продукти:
300 г кисело мляко
120 мл. вода
200 г краставици
1 скилидка чесън
1 с.л. олио
копър
орехи
сол
Начин на приготвяне: Киселото мляко се разрежда с малко студена вода и се разбърква добре. Към него прибавяме краставиците, нарязани на ситно. Идва ред на олиото, счукания чесън, както и солта. Отново разбъркваме добре. Накрая оставяме да се охлади. Преди да сервираме поръсваме с орехите и копъра.
Южна Америка
Специалитетът на страните от Южна Америка, а дори и Испания обаче завинаги ще си остане гаспачото. Традиционната доматена супа, която е способна да ни разхлади и в най-горещия ден, се приготвя изключително лесно и бързо. При тази рецепта също можете да избегнете бавното изстудяване и да сервирате с кубчета лед.
Гаспачо
Необходими продукти:
500 г домати
2 краставици
2 чушки
1 глава лук
4 скилидки чесън
4 филии хляб
3 с. л. оцет
6 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
кимион
Начин на приготвяне: Обелваме краставиците, а чушките почистваме от дръжките и семките. Нарязваме на едро. В голям съд поставяме доматите, краставиците, чушките, лука и чесъна. Поръсваме с подправките, добавяме и оцета, както и зехтина. Най-отгоре поставяме филиите хляб. Заливаме със студена вода. Пасираме всичко. Добавяме кубчета лед.