Апетитни кюфтета от цял свят

Апетитни кюфтета от цял свят Лакомник

Страсти около скарата

Апетитни кюфтета от цял свят
Автор:Лакомник

Апетитните топчета от кайма и подправки, които обичаме на скара или пържени, са ястие, познато в цяла Европа. Кюфтетата имат чудното свойство да събират големи компании, най-често въоръжени с бира. Ако искате да блеснете пред приятелите и да разнообразите обикновената българска рецепта, ето няколко от съседите ни. Все пак в света има повече от 400 рецепти за кюфтетата, като повече от 200 са само регистрираните в Турция.

 

Ирландия

Необходими продукти:

600 г кайма

сланина

сол

черен пипер

1 яйце

Начин на приготвяне: От каймата се правят големи кюфтета. Завиват се напълно с филии сланина, най-добре е тя да е шарена. Вържете я с канап или закрепете с клечки за зъби. Пържи се около 15 минути или до златисто. Когато станат готови, са най-вкусни с туршия, люти чушки или просто люта салата.

 

 

Германия

Необходими продукти:

100 г свинско месо

100 г телешко месо

100 г накиснат бял хляб

1 глава лук

черен пипер

сол

ким

1 яйце

галета

сланина

Начин на приготвяне: Месото се смила по възможност преди готвенето. Смесва с хляба, предварително накиснат в малко вода. След това наситняваме и лука и го добавяме към каймата и хляба. Поръсваме с подправките. Чукваме яйцето. Оформяме голям правоъгълник. Овалваме в галета. Запържваме за кратко. След това подреждаме в тавичка и покриваме с резени сланина. Печем докато стане готово. Сервираме нарязано, а филийките приличат на истински кюфтета.

 

 

Турция

Необходими продукти:

500 г овча или телешка кайма

2 глави лук

1 връзка магданоз

1 връзка копър

3 к. ч. настърган кашкавал

1/2 ч. ч. сварен ориз

1 яйце

черен пипер

Начин на приготвяне: Лукът, магданозът, копърът и кашкавалът се наситняват. Забъркват се заедно с яйцето, каймата и ориза. Добавят се и подправките. Оформят се кюфтета. Овалват се в брашно и яйце и се пържат. Сервират се с прясна салата.

 

 

Испания

Необходими продукти:

500 г свинска кайма

1 яйце

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Каймата се замесва със суровото яйце и подправките. Оформят се четири големи кюфтета. Пържим ги. Когато станат готови се заливат с останалата в тигана запръжка. Традиционно се поднасят с печени чушки.

 

 

Белгия

Необходими продукти:

500 г свинска кайма

100 г хляб

250 г бира

4 скилидки чесън

сол

черен пипер

Начин на приготвяне: Каймата се омесва добре с останалите продукти. Добавя се и наситнения чесън. Оформяме малки кюфтенца. Не ги пържим, а подреждаме в тавичка за печене. Оставяме ги във фурната за около 15 минути. Отваряме фурната и ги заливаме с 250 г бира, най-добре е светла. Оставяме да се пече още 15 минути. По желание, можете после да ги залеете със соса с бирата.

 

 

Италия

Необходими продукти:

400 г говежда кайма

200 г пилешка кайма

50 г наденица

2 яйца

галета

кашкавал

черен пипер

индийско орехче

готварска сметана

Начин на приготвяне: Каймата се с замесва с наситнената, но не смляна наденица. Чукват се двете яйца. Добавяме галетата и подправките. Идва ред и на кашкавала, който е най-добре да е настърган, за да се слепи каймата. Правят се малки кюфтенца и се пържат до златисто. След това изливаме по-голямата част от мазнината. Долейте малко готварска сметана. Оставете да ври 10 минути. Сервирайте с прясна салата.

Още по темата
Още по темата
5 вкусотии на скара за вечеря
Печенето на скара е сред най-диетичите начини за приготвяне на храната и е особено подходящ за последните сравнително тпли дни. Освен, че отнема всички тежки мазнини...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц