Апетитни предложения от цял свят
Ако постите или сте вегетарианец, нивата на протеините в кръвта ви започват да намаляват. А от там и енергията. Хубаво е обаче, че не бива да нарушавате принципите си и да се отказвате от тях. Достатъчно е да хапнете правилните храни, за да наваксате протеините. Най-важната сред тях е бобът. Зеленият фасул също е приятна алтернатива. Събрахме за вас най-вкусните рецепти от целия свят. Има и една нашенска.
От Рилския манастир
Необходими продукти:
200 г стар фасул
2 глави лук
2 моркова
2 чушки - прясна и сушена
2 - 3 стръка джоджен
4 с. л. олио
шарена сол
сол
За запръжката:
1 домат
2 с.л. олио
1 с. л. брашно
1/4 ч. л. червен пипер
Начин на приготвяне: Оставяме боба да се накисне в поне три води. След това го слагаме да се вари. Добавяме във водата една глава лук, нарязана на едро. През това време нарязваме на дребно другата глава лук, двете чушки и моркова. Добавяме и тях едва, когато водата е завряла. 10 минути преди да го махнем от огъня, го посоляваме и подправяме с останалите мерудии. Докато бобът се готви, в тиган загряваме мазнината. Запържваме брашното в нея и поръсваме с червения пипер. Пасираме домата и добавяме и него. Разбъркваме добре и добавяме към боба. Оставяме да ври още 15 минути.
Бразилски
Необходими продукти:
2 ч. ч. черен боб
3½ ч. ч. вода
2 ч. л. сол
1 ч. ч. лук
1 ч. ч. морков
1 ч. ч. целина
6 скилидки чесън
3 с. л. кимион
3 с. л кориандър
портокал
½ ч. ч. портокалов сок
1 с. л. шери
сокът на 1 лимон
1 с. л. черен пипер
1 с. л. червен пипер
Начин на приготвяне: Оставям боба да се накисне за 4 часа. Водата се сменя. Посоляваме. Оставяме да заври. Намялаваме и оставяме да къкри час и половина. Поръсваме с кимиона и кориандъра. Добавяме зеленчуците и варим докато омекнат. Малко преди да стане готов бобът, слагаме 2 парченца портокал, изливаме лимоновия сок и шерито. Поръсваме с черния и червения пипер. Разбъркайте добре. Оставете да ври още десет минути под капак.
Индийско къри
Необходими продукти:
1 ч.ч. червен боб
3/4 ч.л. куркума на прах
4 ч.ч. вода
сол
1 люта зелена чушка
2 с.л. олио
2 глави лук
1 ч.л. млян джинджифил
1 ч.л. счукан чесън
2 ч.ч. домати
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. кориандър на прах
1 ч.л. гарам масала
пресен кориандър
Начин на приготвяне: Оставяме боба накиснат във вода за една нощ. Сваряваме го, заедно с част от куркума, солта и чушката. Оставяме боба на страна. Запържваме лука, който сме нарязали на ситно. Добавяме джинджифила и чесъна. Разбъркваме добре. Нарязваме на ситно и доматите. Добавяме ги към сместа. Поръсваме с кориандъра, кимиона и останалата куркума, както и масалата. Разбъркваме добре и добавяме боба.
Непалски дал
Необходими продукти:
140 г нахут
140 г кафява леща
140 г червена леща
140 г мунг боб
140 г. шарен фасул
4 с. л. олио
8 резена джинджифил
8 скилидки чесън
2 глави лук
4 домата, нарязани на кубчета
1 ч. л. куркума
сол на вкус
Начин на приготвяне: Двата вида боб, двата вида леща и нахута накисваме в хладка вода за половин час. Изплакваме ги добре и ги сваряваме с литър вода. Най-добре е това да стане в тенджера под налягане. В чист метален съд сгорещяваме олио. В него запържваме чесъна и джинджифила. Добавяме лука и разбъркваме за минута-две. Слагаме доматите. След пет минути идва ред на варивата. Оставят се на огъня още десет минути.
Фасул от Бали
Необходими продукти:
1 с. л. фъстъчено масло
1 с. л. сусамово масло
1 скилидка чесън
1 глава лук
300 г зелен фасул
2 с. л. соев сос
2 с. л. вода
100 г бобени кълнове
1/2 ч. ч. фъстъци
Начин на приготвяне: Загряваме двата вида олио в тиган. Добавяме нарязаните чесън, лук и зелен фасул Шушулките на последния трябва да са сварени. Пържим 3 минути. Добавяме соевия сос и доливаме вода. Готви се още четири минути. Едва тогава идва ред и на бобените кълнове, както и на печените фъстъци.
Турска крем супа
Необходими продукти:
1 ч. ч. боб
1 глава лук
1 морков
250 мл прясно мляко
30 г краве масло
Начин на приготвяне: Сваряваме боба, докато омекне съвсем. Малко преди да го махнем от огъня, прибавяме моркова и лука. Тогава е време да сложим и солта. Пасираме сварената супа. След това добавяме прясното мляко и кравето масло и отново разбиваме. Слага се на котлона да заври отново за няколко минути. Ако е гъста, добавете още мляко или вода.