Съдържа ежедневната доза витамини и минерали само в 2 лъжици
Древните ацтеки са имали много тайни, които историците и археолозите опитват да разгадаят и до днес. Лекарите обаче се справиха с една от тях и установиха кои са храните, които са помагали на този древен народ да е толкова здрав, дълголетен и мъдър. Наред с амаранта и киноата, за които вече сме ви разказвали подробно и може да откриете рецепти в „Още по темата”, това е и чиата.
За родина на семената от растението чиа от семейството на ментата - Salvia hispanica, се смята Централна Америка. Въпросните семена придобиват все по-голяма популярност сред хората, които искат да се хранят здравословно. Те са чудесен източник на омега 3 мастни киселини, фибри, протеини, минерали – желязо, калций, магнезий, цинк и още куп елементи, до един важни за здравето. Всъщност нито една друга храна не съдържа толкова от тях в толкова малко количество – само 2 с.л. дневно.
Включването в диетата на чиа подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система – намалява лошия холестерол, триглицеридите и кръвното.
Семената от чиа се ядат в сурово състояние или се добавят в различни ястия. Може да се поръсят върху закуската с овесени ядки, кисело мляко, ориз или зеленчуци. Може да се добавят в сокове, семената абсорбират течността и имат желатиноподобна структура. Нужни са ви само 2 лъжици дневно, а чиа може да намери вече в почти всички големи супер маркети, както и магазините, които продават био и здравословни храни.