Французите хапват парфе от 200 години

Французите хапват парфе от 200 години Лакомник

В съвременната кухня е по-разпространен американският вариант

Французите хапват парфе от 200 години
Автор:Лакомник

Парфе е френски термин, използван за десерти с мека кремообразна текстура. В буквален превод значи „перфектно”, което отразява начина, по който трябва да изглежда и да се усеща на вкус текстурата на десерта – идеално гладка. Това изкушение французите хапват още от началото на 19 век, като точния му създател остава неизвестен. Първата написана рецепта за него е от 1894 г. и показва, че не всяко парфе обаче е сладко и има всевъзможни солени и пикантни варианти с морски дарове, зеленчуци и дори гъши дроб.

 

 

Заради разнообразния си и фин вкус парфето бързо набира популярност в Европа и става любимо чак отвъд Океана – в Америка. Днес много по-известен е именно американският вариант на парфето – с ядки, плодове, конфитюри и всевъзможни топинги, който се прави със сладоледена основа.

 

 

Докато оригиналната френска версия на парфето е от сметана, яйца, захар и сироп. Освен това се прави чрез кипване на съставките на водна баня и пюриране, докато в САЩ често го правят и с желатин, готови кремове и кисело мляко.

 

Италианците също имат своя история с парфето - при тях наречено семифредо и превърнало се в национален десерт, но за това ще ви разкажем друг път.

Още по темата
Още по темата
Френската кухня е световен еталон
Френската кухня си е изградила репутацията на най-добрата в света. В нея широко се използват риба и морски продукти, телешко, агнешко, птиче, заешко. Свинското месо е...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц