Актрисата станала кулинарна майсторка заради филмова роля
След участието си във филма „Джули и Джулия” актрисата Мерил Стрийп се превръща в запалена кулинарка и се научава да готми. Лентата запалва интереса й към френската кухня и наскоро звездата призна, че по-често готви и се храни у дома отколкото навън.
„Работата в кухнята е като да правиш изкуство. Отпускам се, не мисля за нищо и се превръщам в художник до печката и хладилника”, описва радостта си от готвенето Стрийп.
Филмът „Джули и Джулия” омайва повече от 2 часа с торти, бисквити и печени пилета. Той е базиран върху истинските истории на Джулия Чайлд (Мерил Стрийп) и Джули Пауъл (Ейми Адамс), които се борят с трудностите на живота. Депресираната офис служителка Пауъл поема на едногодишна кулинарна мисия в приготвянето на 524 рецепти за 365 дни от книгата на Чайлд „Усъвършенстване изкуството на френската кухня”. Тя записва своите опити и премеждия във виртуален блог, с който става известна сред кулинарните фенове.
Мерил също изпробва рецепти от книгата и вече има доста сериозни постижения във висшата френска кухня. Ето и две от любимите й рецепти, които не са сложни за приготвяне.
Говеждо по градинарски
Продукти
500 г говеждо месо от задната част
лъжица олио
70 г масло
120 г гъби
250 г домати
500 г зелен фасул
черен пипер
сол
Приготвяне
Начукваме, посоляваме и поръсваме месото с черен пипер и го оставяме малко да престои. После го изпържваме в силно загрятото олио, прибавяме 40 г масло и пържим до омекване. Сваряваме почистения фасул в подсолена вода до омекване, нарязваме гъбите на парченца и ги изпържваме в масло. Попарваме доматите с вряла вода, обелваме и ги нарязваме на половинки, посоляваме, поръсваме с черен пипер, прибавяме парченца масло и печем с месото на грил или в силна фурна. Нарязваме изпеченото месо на порции и около него подреждаме зеленчука и гъбите.
Телешки пържоли с вермут и сметана
Продукти
2 телешки пържоли от филето
30 г масло
100 г сметана
4 лъжици сух бял вермут
лимонов сок
черен пипер
сол
Приготвяне
Посоляваме, поръсваме с черен пипер и лимонов сок начуканите леко пържоли. Изпържваме ги от двете страни в силно сгорещено масло, заливаме с вермут и прибавяме сметаната. Разклащаме съда над котлона, докато вермутът се смеси със сметаната. След това задушаваме пържолите на тих огън в продължение на 3 минути, докато сосът се сгъсти.