




Яйцето и захарта се разбиват добре и към тях бавно се добавят млякото, медът, содата и маргаринът. Получената смес се сварява на бавен огън до златист цвят. Това отнема около 15 мин. Докато сместа е още топла, се сипва брашното и се омесва тесто, което се разделя на 8 равни части. От всяка се разточва много тънка кора с диаметър около 25-30 см и дебелина около 2 мм. Всяка кора се изпича в предварително загрята фурна на 180°С (изпичането става за около 3-4 мин). Докато са още топли, блатовете се изрязват по размерите на формата за тортата (форма с отделящо се дъно).
На крема:
Млякото (800 мл) и захарта се слагат да заврят. Яйцата и брашното се разбъркват с останалото мляко и се добавят на тънка струйка при непрекъснато разбъркване. Кремът се вари до сгъстяване и се отдръпва от огъня. Добавят се маслото, нарязано на парчета, и ванилията. Разбърква се, докато се разтопи. Блатовете се нареждат един по един във формата за торта като се заливат с по 4-5 лъжици от крема. Последният блат също се намазва отгоре с крема.
Тортата се оставя едно денонощие в хладилника, след което се сваля рингът на формата за печене. Изрезките от блатовете се натрошават и смилат в блендер и с тях се облепят страните на тортата. По желание отгоре тортата може да се посипе с тях.
