Френската кухня е световен еталон

Френската кухня е световен еталон Лакомник

Птичето месо е на почит за разлика от свинското

Френската кухня е световен еталон
Автор:Лакомник

Френската кухня си е изградила репутацията на най-добрата в света. В нея широко се използват риба и морски продукти, телешко, агнешко, птиче, заешко. Свинското месо е застъпено най-малко. Охлювите и жабешките бутчета се считат за изтънчен деликатес. Приготвянето на месо с плънка е широко разпространено.

От зеленчуците преобладават грах, аспержи, чесън, домати, бамя, гъби. Яйцата са също важен елемент от френската кулинарна традиция. Типичен пример е многообразието от рецепти за омлети.

Друг изключително важен и популярен продукт във френската кухня е сиренето. Използват се широко както като съставки за сосове, така и като десерт, който според традицията се състои от 4 вида сирене: прясно, отлежало, с плесен и твърдо. Обикновено се предлага заедно с плодове като ябълки, грозде, ананас и др.

Следващата френска кулинарна икона - виното се използва освен по основното си предназначение, също и при приготвянето на сосове и маринати.

Френската кухня има десетки хиляди рецепти и за това трудно избрахме кои да ви представим. Все пак сготвихме това и онова и ви предлагаме следните вкусотии.

 

Салата „Ница”

 

Време за приготвяне – 45 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

6 малки пресни картофа

200 г зелен фасул от консерва

100 г маруля (рукола, айсберг)

6 бланширани сърцевини от артишок, нарязани на половина

4 домата, нарязани

4 яйца, сварени и нарязани

150 г черни маслини без костилки

200 г филе от риба тон

За винегрет:

3 ч.л. балсамико

2 ч.л. дижонска горчица

1 скилидка чесън, намачкана

черен пипер

9 ч.л. зехтин

1 ч.л. босилек, пресен и нарязан

1 ч.л. магданоз, пресен и нарязан

сол

Приготвяне

Измийте и сварете картофите в солена вода. Охладете ги в студена вода, обелете. Нарежете ги на две. Ако ползвате суров зелен фасул, го сварете в подсолена вода.

В купа смесете оцетът балсамико, чесънът, горчицата, солта и пипера. Докато бъркате, бавно добавете зехтина.

В голяма купа сложете измитите марули и леко накъсайте. Добавете картофите, артишока, зеления фасул, доматите и маслините. Сложете рибата на филета. Поръсете с винегрета.

Добавете босилека и магданоза. Добавете още сол и разбъркайте леко.

При сервиране сложете по едно яйце, нарязано на половина или резенчета във всяка порция.

 

Салата с фасул и моркови

 

Време за приготвяне – 40 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

100 г фасул

100 г моркови

100 г червено цвекло

100 г картофи

2 яйца

сол

пипер

1 с.л. оцет

1 с.л. зехтин

Приготвяне

Сварете зеленчуците и яйцата. Почистете зеленчуците, които имат нужда, и обелете яйцата. Нарежете ги на ситно, включително яйцата. Добавете сол, черен пипер, оцет и зехтин.

 

Супа от диви гъби с шери

 

Време за приготвяне – 50 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

5 ч.л. масло

по около 30 г гъби пачи крак, печурка, шиитаки, манатарки, нарязани на хапки

3 малки лукчета, нарязани

4 ч.ч. пилешки бульон

3/4 ч.ч. сметана за готвене

1/2 ч.ч. сухо шери

сол и пипер на вкус

1 ч.л. див чесън, нарязан

лимонов сок на вкус

Приготвяне

Разтопете маслото и задушете лукчетата. Прибавете гъбите, покрийте и бъркайте докато пуснат сок. Отстранете 1/3 от гъбите и ги охладете, а след това пасирайте. Намалете огъня на останалите гъби. В тенджера сипете бульона и шерито. Сложете на бавен огън да къкри около 10 минути, докато малко се изпари.

Намалете огъня и добавете гъбеното пюре, като продължи да къкри още 10 минути, за да се смесят вкусовете. Добавете останалите гъби, подправете супата със сол, пипер и лимонов сок. Разбъркайте. Добавете сметаната и при сервиране във всяка порция добавяйте от чесъна, които са предварително разбъркани в 2 с.л. масло.

Сервирайте с френска чеснова багета.

 

Лучена супа

 

Време за приготвяне – 50 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

600 г лук, настърган

4 ч.ч. телешки бульон

60 г масло

1 скилидка чесън, намачкана

1/2 дафинов лист

1 щипка мащерка

1 с.л. доматено пюре

90 г сирене чедар, настъргано

4 филии хляб

1 с.л. брашно

сол

пипер

Приготвяне

Разтопете маслото и прибавете лука и чесъна. Гответе докато почервенеят като бъркате от време навреме. Добавете брашното и гответе още няколко минути. Добавете телешкия бульон постепенно, а после и доматеното пюре. Добавете дафиновия лист и мащерката. Преместете в тенджера и подправете със сол и пипер. Намалете огъня и оставете да къкри за 15 минути. Препечете филийките и отрежете кръг от всяка. Поръсете я със сирене чедър и го притиснете, за да се разтопи. При сервиране поставете тост върху всяка порция супа.

 

Суфле с чедар

 

Време за приготвяне – 30 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

зърната на два кочана сурова царевица

1 глава лук, нарязана на ситно

чили на върха на лъжичката

сол

черен пипер

3 с.л. масло и още малко за намазване на съда

2 с.л. и 1/3 ч.ч. пармезан, нарязан

3 с.л. брашно

1/8 ч.л. кайенски пипер

1/8 ч.л. индийско орехче

3/4 ч.ч. прясно мляко

3 яйца

1/2 ч.ч. чедър

1 ч.л. нарязан магданоз

2 ч.л. босилек

1 ч.л. наситнен кориандър или силантро

Приготвяне

Загрейте фурната на 190°C. Леко намазнете формите за суфле (гювечета) и покрийте с пармезан. Разтопете супена лъжица от маслото, прибавете царевичните зърна, лука и чилито. Бъркайте на бавен огън докато царевицата и лука са готови. Отстранете зеленчуцете в друг съд. В тигана, в който пържихте разтопете на бавен огън останалото масло. Добавете брашното, пипера и индийското орехче и гответе още 2 минути. Бавно прибавете и млякото, бъркайте докато се смесят. Гответе 3 минути докато сосът стане гладък. Изключете котлона, добавете яйчните жълтъци, чедъра, останалия пармезан, магданоза, босилека и кориандъра. Добавете при зеленчуците.

В купа разбийте яйчните белтъци докато бухнат. С шпатула добавете една трета от белтъците на дъното на формите. Добавете останалите белтъци към сместа за суфлето и разбъркайте. Разделете на четири части за порциите. Поръсете с допълнително количество чедър и пармезан, по желание.

Поставете формите в тавичка с вода до средата на съда. Печете в предварително затоплета фурна на 180 г за 20 минути докато порозовее суфлето.

 

Телешко по бургундски

 

Време за приготвяне – 120 минути

Порции – 6 бр.

 

Продукти

180 г бекон

1 с.л. зехтин

1,5 кг постно говеждо месо, нарязано на кубчета

1 морков, нарязан

1 гл. лук, нарязана

1 с.л. сол

1/4 ч.л. пипер

2 с.л. брашно

3 ч.ч. червено вино

2-3 ч.ч. телешки бульон

1 с.л. доматена паста

2 скилидки счукан чесън

1/2 ч.л. мащерка

смачкан дафинов лист

18-24 малки перлени лукчета, задушени

500 г гъби, сотирани в масло

магданоз, нарязан

Приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса. Обелете бекона и го нарежете на ленти. Задушете за 10 минути в малко вода. Сотирайте бекона в зехтин на ниска температура за 2-3 минути, докато порозовее. Отделете в чиния.

Загрейте отново същия тиган, докато мазнината започне на дими. Подсушете телешкото и сотирайте в същия тиган на порции, докато парченцата станат кафяви от всички страни. Добавете цялото готово количество към бекона.

В същата мазнина, изпържете лука, моркова и чесъна. Добавете в бекона.

Върнете месото и бекона в тигана и подправете със сол и пипер. Поръсете с брашното и разбъркайте, за да се покрие леко месото. Сложете на слаба фурна за 4 минути. Махнете и увеличете фурната на 180 градуса.

Добавете виното и бульона, за да покрият месото. Добавете доматената паста, дафиновия лист и мащерката. Оставете да заври на котлона и покрийте. Намалете огъня и регулирайте температурата, за да продължава да ври. Месото е готово, когато в него без проблем влиза вилица.

През това време пригответе лукчетата и гъбите. Лукчетата запържете и задушете в зехтин, а гъбите сотирайте в масло.

Когато месото е готово, отделете от соса. Измийте касеролата и върнете месото вътре.

Сложете гъбите и лукчетата при месото.

Оставете отделения сос да заври за 2 минути, като махате мазнината. Изсипете върху месото и зеленчуците.

Покрийте касеролата и оставете на ври 2-3 минути. Сервирайте, декорирано с магданоз.

 

Жабешки бутчета с чесън

 

Време за приготвяне – 60 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

40 бр. жабешки бутчета

4 глави чесън

100 г магданоз без дръжките

120 г масло

1/2 ч.ч. мляко

2 с.л. зехтин

сол

черен пипер

Приготвяне

Измийте магданоза и го добавете към вряща подсолена вода за 3-4 минути. Изплакнете в студена вода и пасирайте.

Разделете главите на чесъна и обелете скилидките. Пуснете ги във вряща подсолена вода за 2 минути. Сменете водата и варете още 7-8 минути. Повторете процедурата още няколко пъти, докато чесънът е готов. Пюрирайте го.

Смесете чесновото пюре с млякото, смесете ги и подправете със сол и пипер. 

Подсолете и сложете пипер на бутчетата и гответе в горещ зехтин с парче масло. Гответе докато порозовеят.

Сложете вода в тиган и смесете с пюрето от магданоз, за да увеличите количеството. Загрейте и подправете пюрето. Сервирайте бутчетата със сосовете в центъра на чинията.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц