Апетитен специалитет за празничните вечери
Месото се реже на медальончета. Мръвките се събират в касерола. Млякото и бирата се наливат в купичка. Към тях се добавя мазнина, сол и мед. Съставките се разбиват. С получения дресинг се поливат мръвките месо. Касеролата се обвива с фолио. Оставя се в хладилник за няколко часа. Месото трябва да се маринова и овкуси.
Оризът се премива. Тиквата се почиства, измива и нарязва. Оризът се пресипва в тенджера. Добавят се тиквата. Налива се една чаена чаша и половина вода. Съдът се похлупва. Гарнитурата се задушава под капак и на тих огън. Един час е достатъчен. Накрая се отхлупва, за да се добави зехтин. Похлупва се и се оставя да къкри на изключен котлон.
Месото се премества в тава. Полива се с маринатата. Поръсва се сол и сух риган. Съдът се покрива с алуминиево фолио. Медальоните се пекат на умерена фурна, един час. След това се отделя фолиото. Тавата се връща в загрятата фурна. Мръвките се пекат още петнадесетина минути. Сервира се телешко с оризова гарнитура.