Телешко с винен сос

Телешко с винен сос Лакомник

Впечатляващ телешки специалитет за вашата празнична вечеря

Телешко с винен сос
Време за приготвяне
Приготвяне
90 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

1 кг телешко месо

500 мл прясно мляко

черен пипер

сол

За соса:

2 ч.ч. червено вино

50 г масло

телешки бульон

мащерка

дафинов лист

черен пипер

сол

1 ч.л. кафява захар

1 ч.л. нишесте

1 глава лук

4-5 склидки чесън

Начин на приготвянe

Нарежете телешкото месо на пържолки и ги начукайте добре. Сипете отгоре прясното мляко така че да ги покрие и приберете в хладилника да се маринова за 12 часа, най-добре. Маринованите пържолки се отцеждат и подсушават. Поръсете с черен пипер. Нагрейте грил тиган или скара, трябва да е много добре нагорещен, сложете пържолите и гответе минута от едната страна, обърнете от другата и гответе още една минута.Така на висока температура ще се запечата месото и соковете ще останат в него, след което намалете температурата и запечете за още по две минути от двете страни. Готовите пържоли поставете в съд и захлупете с капак отгоре да се задушат. В същия тиган сложете половината масло. Нарежете много на ситно лука и чесъна, сложете ги в маслото и запържете за кратко. Сипете чашите с виното, разбъркайте, посолете и сложете захар, дафиновия лист и стръкчето мащерка. Кипнете соса за няколко минути до изпаряване на половината количество вино, след което сипете бульона, добавете нишестето и останалото масло и варете до леко сгъстяване. Подправете при необходимост с черен пипер, махнете дафиновия лист и стръка мащерка и отстранете от котлона. Сервирайте с гарнитура по желание и залейте пържолите със соса.

Още по темата
Още по темата
Агнешки котлети с винен сос
Поръсват се измитите и добре подсушени котлети със сол и черен пипер. Загрява се силно зехтинът в дълбок тиган. Запържват се котлетите на части до златистокафяво от...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц