Агнешки котлети с винен сос

Агнешки котлети с винен сос Лакомник
Агнешки котлети с винен сос
Време за приготвяне
Приготвяне
3 часа
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

12 агнешки котлета
сол
черен пипер
2 с.л. зехтин
1/4 ч.ч. ситно нарязан лук
1/2 ч.ч. сок от нар
1/3 ч.ч. сухо червено вино
1/4 ч.ч. пилешки бульон
1 1/2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. ситно нарязана прясна мащерка
1 ч.л. мед
2 с.л. масло - охладено, нарязано на кубчета

Начин на приготвянe

Поръсват се измитите и добре подсушени котлети със сол и черен пипер. Загрява се силно зехтинът в дълбок тиган. Запържват се котлетите на части до златистокафяво от двете страни (за около 2 минути на страна за средно сурови, 3 минути - за средно изпечени). Изваждат се, поставят се в плато и се запазват на топло. Изсипва се излишната мазнина от тигана (оставя се около 1 с.л.). Добавя се ситно нарязаният лук в тигана и се задушава, като се разбърква до светлозлатисто за около 1-2 минути. Добавят се сокът от нар, виното, пилешкият бульон, балсамовият оцет, мащерката, медът.

Готви се, като се разбърква, докато течността намали обема си наполовина. Намалява се температурата на котлона и се добавя маслото, като се разбърква, докато се разтопи и се поеме напълно. Подправя се сосът на вкус със сол и черен пипер. Прехвърлят се агнешките котлети в чинии за сервиране и се поднасят със соса.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц