Апетитен специалитет за празничните вечери
Загрейте фурната на 200 градуса. Обелете бекона и го нарежете на ленти. Задушете за 10 минути в малко вода. Сотирайте бекона в зехтин на ниска температура за 2-3 минути, докато порозовее. Отделете в чиния.
Загрейте отново същия тиган, докато мазнината започне на дими. Подсушете телешкото и сотирайте в същия тиган на порции, докато парченцата станат кафяви от всички страни. Добавете цялото готово количество към бекона.
В същата мазнина, изпържете лука, моркова и чесъна. Добавете в бекона.
Върнете месото и бекона в тигана и подправете със сол и пипер. Поръсете с брашното и разбъркайте, за да се покрие леко месото. Сложете на слаба фурна за 4 минути. Махнете и увеличете фурната на 180 градуса.
Добавете виното и бульона, за да покрият месото. Добавете доматената паста, дафиновия лист и мащерката. Оставете да заври на котлона и покрийте. Намалете огъня и регулирайте температурата, за да продължава да ври. Месото е готово, когато в него без проблем влиза вилица.
През това време пригответе лукчетата и гъбите. Лукчетата запържете и задушете в зехтин, а гъбите сотирайте в масло.
Когато месото е готово, отделете от соса. Измийте касеролата и върнете месото вътре.
Сложете гъбите и лукчетата при месото.
Оставете отделения сос да заври за 2 минути, като махате мазнината. Изсипете върху месото и зеленчуците.
Покрийте касеролата и оставете на ври 2-3 минути. Сервирайте, декорирано с магданоз.