Режисьорът е майстор на мръвките
Андрей и Ернестина са заедно от близо двайсетина години. И двамата готвят прекрасно, не се захласват по правилното хранене, не са вегетарианци и не внимават колко ядат. Андрей е майстор на месата, Ернестина - на манджите, италианската паста и сармите.
„Винаги съм готвил, нямам проблеми около печката и не се занимавам с никакви рецепти. Пекъл съм във фурната на малката си печка цяло пълнено прасе. Наложи се да му отрежа само главата, защото нямаше как да се побере”, обяснява Слабаков. Ернестина обаче признава готви по-често, а на Андрей повече му се разнася славата. Той откровено заявява, че предпочита яденето да е с месо. Затова и руладините, които чевръсто майстори, е прекръстил в „сарми от месо с месо”.
В същото време Ернестина измисля чудесна гарнитура от карфиол и праз на пара. „Балансирам. Все пак успокояващото е, че готви рядко, иначе не знам какъв холестерол ще лепнем”, смее се актрисата. Ето какви рецепти сподели звездното семейство.
Зелена салата с авокадо и прошуто
Продукти
1 зелена салата
1 авокадо
1 връзка рукола
100 г прошуто
маслини
лимон
зехтин
сол
Приготвяне
Салатата се измива и се къса на едро. Авокадото се обелва и се реже на полумесеци. Руколата и прошутото се накъсва. Салатата се обърква и се овкусява. Декорира се със зелените маслини.
Печено брюкселско зеле със сметана
Продукти
500 г почистено брюкселско зеле
50 г масло
1 ч.ч. сметана
4 с.л. галета
сол
Приготвяне
Варим почти до омекване зелето, изваждаме и оставяме да се отцеди. В тавичка запържваме галетата в маслото добавяме зелето, разбъркваме и добавяме сметаната, посоляваме, разбъркваме и печем 15 мин. в умерена фурна.
Свински руладини с бекон и сметана
Продукти
600 г свинско контрафиле
150 г бекон, нарязан на тънки ленти
1 голяма глава кромид
250 г гъби
1 с л масло
сол и черен пипер на вкус
1-2 с.л. олио
клечки за зъби
За соса:
300 г заквасена сметана
1 с.л. дижонска горчица
100 мл гъбена отвара
100 мл бяло вино
Приготвяне
Месото се слага за около час във фризера. Когато е стегнало достатъчно, се реже на тънки филии по 7-8 мм. Всяка филия се поставя между две парчета домакински найлон и се начуква леко. Подправя се на вкус със сол и пипер.
В малка тенджера сваряваме гъбите за около 10 минути, след като се охладят се нарязват на тънки парчета.
В тиган запържваме нарязаната на полумесеци глава лук с маслото до прозрачност, добавяме гъбите и подправяме на вкус.
Върху всяко парче контрафиле слагаме парче бекон, лъжичка от плънката, навиваме и забождаме с клечка за зъби. Нареждаме в намазана с олио тава. Ако остане от плънката - изсипваме и нея в тавата. В купа разбъркваме сметаната, горчицата, вода от гъбите и вино, сол и пипер на вкус. Изсипваме сместа върху месото в тавата, покриваме с алуминиево фолио и поставяме във фурната. Печем на 200 С, около час, след като ястието е завряло. Махаме клечките за зъби преди сервиране.