Празничните дни около Коледа всяка година очаква с трепет и певицата Камелия Воче. Певицата и бивша тв водеща е добра кулинарка и дори издаде свои готварски книги. Тя не пропуска поводи да се развихри в кухнята и винаги на Коледа кани дузина свои приятели, за които готви за тях съвсем сама.
Воче е абсолютен традиционалист и харесва много ценностите и обичаите свързани с дните около Бъдни вечер. Но за да направи празниците по-интересни и различни за гостите си, тя приготвя и коледни рецепти от Италия.
Камелия живя дълги години на Апенините и именно там е усвоила първите си кулинарни умения. Ето нейните специални рецепти.
Коледна салата
Продукти
300 г зелена салата
300 г рукола
2 с.л. каперси
2 с.л. зелени маслини
2 мандарини
1 лимон
50 г филирани бадеми
зехтин на вкус
сол на вкус
Приготвяне
Накъсайте салатите и почистете мандарините. Смесете ги внимателно.
От лимоновия сок, зехтина и солта пригответе дресинг и залейте зеленчуците. Разбъркайте добре. Отцедете каперсите, наситнете маслините и също добавете.
Оставете да престои и сервирайте с поръсените бадеми.
Сицилиански банички
Продукти
500 г сушени смокини или други сушени плодове по избор
70 г бадеми
70 г орехи
70 г стафиди
мед на вкус
канела на вкус
2 жълтъка
За тестото:
500 г брашно
1 пакетче суха мая
Приготвяне
Брашното се смесва с маята и се добавя вода до получаването на меко тесто. Оставя се на стайна температура за няколко часа да втаса. Наситнените смокини се смесват с натрошените бадеми, орехи и стафидите. Добавя се канела на вкус и малко мед. На водна баня при ниска температура сместа се бърка, докато стане хомогенна. Оставя се да се охлади. През това време се разточва тестото на ленти широки около 5 см и дебели около половин см. Охладената плънка се оформя като руло и се поставя по средата на тестената лента. Оформя се на руло. Рулото се реже на парчета от около 16 см и се оформят като гевречета. Внимателно се надупчват с вилица или се правят леки разрези с нож. Намазват се с разбит жълтък. Пекат се в загрята фурна на 150 градуса до златисто.
* На италиански тези банички се наричат „пичидати” и са типични коледни сладкиши са региона на Сицилия.
Сладко патешко
Продукти
1 кг патешко месо
3 портокала
50 г масло
2-3 с.л. пшенично нишесте
3 с.л. бяло вино
1/2 к.ч. телешки бульон
1 ч.ч. портокалов ликьор
Приготвяне
Патешкото се нарязва на филии, посолява се и се изпържва за 3-4 минути в загрятото масло до златисто. След като стане златиста се намалява котлона и се слага капак да се задуши за около 20 мин. заедно с виното. С много остър нож се филетират портокалите, като сокът се запазва. Слагат се в ликьора. Нишестето се разтваря в малко бульон и заедно с бульона се добавя при патицата. Оставя се да ври, докато се редуцира на 2/3. Разбърква се често, за да не загори. След като патицата е готова се добавят портокалите.