Камелия Воче празнува Коледа по италиански

Камелия Воче празнува Коледа по италиански Лакомник
Камелия Воче празнува Коледа по италиански
Автор:Лакомник

Празничните дни около Коледа всяка година очаква с трепет и певицата Камелия Воче. Певицата и бивша тв водеща е добра кулинарка и дори издаде свои готварски книги. Тя не пропуска поводи да се развихри в кухнята и винаги на Коледа кани дузина свои приятели, за които готви за тях съвсем сама.

Воче е абсолютен традиционалист и харесва много ценностите и обичаите свързани с дните около Бъдни вечер. Но за да направи празниците по-интересни и различни за гостите си, тя приготвя и коледни рецепти от Италия.

Камелия живя дълги години на Апенините и именно там е усвоила първите си кулинарни умения. Ето нейните специални рецепти.

 

Коледна салата

 

Продукти

300 г зелена салата

300 г рукола

2 с.л. каперси

2 с.л. зелени маслини

2 мандарини

1 лимон

50 г филирани бадеми

зехтин на вкус

сол на вкус

Приготвяне

Накъсайте салатите и почистете мандарините. Смесете ги внимателно.

От лимоновия сок, зехтина и солта пригответе дресинг и залейте зеленчуците. Разбъркайте добре. Отцедете каперсите, наситнете маслините и също добавете.

Оставете да престои и сервирайте с поръсените бадеми.

 

Сицилиански банички

 

Продукти

500 г сушени смокини или други сушени плодове по избор

70 г бадеми

70 г орехи

70 г стафиди

мед на вкус

канела на вкус

2 жълтъка

За тестото:

500 г брашно

1 пакетче суха мая

Приготвяне

Брашното се смесва с маята и се добавя вода до получаването на меко тесто. Оставя се на стайна температура за няколко часа да втаса. Наситнените смокини се смесват с натрошените бадеми, орехи и стафидите. Добавя се канела на вкус и малко мед. На водна баня при ниска температура сместа се бърка, докато стане хомогенна. Оставя се да се охлади. През това време се разточва тестото на ленти широки около 5 см и дебели около половин см. Охладената плънка се оформя като руло и се поставя по средата на тестената лента. Оформя се на руло. Рулото се реже на парчета от около 16 см и се оформят като гевречета. Внимателно се надупчват с вилица или се правят леки разрези с нож. Намазват се с разбит жълтък. Пекат се в загрята фурна на 150 градуса до златисто.

 

* На италиански тези банички се наричат „пичидати” и са типични коледни сладкиши са региона на Сицилия.

 

Сладко патешко

 

Продукти

1 кг патешко месо

3 портокала

50 г масло

2-3 с.л. пшенично нишесте

3 с.л. бяло вино

1/2 к.ч. телешки бульон

1 ч.ч. портокалов ликьор

Приготвяне

Патешкото се нарязва на филии, посолява се и се изпържва за 3-4 минути в загрятото масло до златисто. След като стане златиста се намалява котлона и се слага капак да се задуши за около 20 мин. заедно с виното. С много остър нож се филетират портокалите, като сокът се запазва. Слагат се в ликьора. Нишестето се разтваря в малко бульон и заедно с бульона се добавя при патицата. Оставя се да ври, докато се редуцира на 2/3. Разбърква се често, за да не загори. След като патицата е готова се добавят портокалите.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц