Марта Вачкова се глези здравословно с ориз

Марта Вачкова се глези здравословно с ориз Лакомник

Актрисата сама измислила рецепта за бърза баница с пиле

Марта Вачкова се глези здравословно с ориз
Автор:Лакомник

Актрисата Марта Вачкова често се върти в кухнята и предпочита вечерите у дома пред ресторанта. „Страшно обичам да готвя. За мен това е начин да кажа на приятелите и на дъщеря си: „Обичам ви”, изстрелва с типичния емоционален заряд водещата.

Откакто е водеща на женското токшоу по БНТ „Апартаментът” Мартина Вачкова няма много време за домакинстване, но пък е вярваща християнка и за това спазва традициите да пости. За това й се налага сама да готви и да измисля вкусни и лесни вегетариански рецепти.

„Не спазвам традицията стриктно, но е хубаво да се разтоварваме преди празниците с по-леки храни”, съветва актрисата. Тя набляга на ориза, който й е любима храна, а е подходящ и за всички пости през годината. Дъщеря й Рада също предпочита вегетарианските храни и харесва много гозбите на Марта.

„С толкова ориз, който изяждаме е цяло чудо, че още не сме с дръпнати очи”, шегува се в типичния си стил актрисата. Тя обаче не се притеснява от кулинарните си страсти, защото знае, че оризът е здравословна храна. Ето и нейните рецепти.

 

Ориз 3 в 1

 

От останалия неизползван от предния ден варен бял ориз за гарнитура стават чудесни шницели, омлет или ориз по китайски. В три супени лъжици зехтин се запържват две големи глави лук, нарязан на лунички. Като стане златист, в тигана се изсипва студеният ориз. Щом се затопли, поливаме със соев сос и поръсваме със сусам и разбъркваме хубаво. Чукваме 2-3 яйца и завиваме на омлет. Ако пък решим да разбъркаме яйцата, се получават шницели, които оформяме и изпържваме от двете страни. Рецептата може да се разнообрази с всякакви зеленчуци, ако имаме подръка - праз, зеле, тиквички, моркови. Те се задушават с лука и се получава ориз със зеленчуци и яйце по китайски.

 

Тиквена супа

 

Манджа не мога да готвя, а с месо – всеки може, защото го слагаш  в тенджерата, а то се приготвя само.  Не иска особени умения. Постното  е истинско предизвикателство за всяка добра домакиня. А аз мога до утре да ви разказвам рецепти за постни супи и ястия. Лесни са за приготвяне и са страшно вкусни. Сега е сезонът на тиквите и ще ви кажа любима моя супа с тиква. Задушавам в зехтин лук, сварявам тиквата на пара (става много бързо – за 2-3 минути), добавям прясно мляко, а, когато е готова, отгоре слагам шепа белени семки. Да си оближеш пръстите!

 

Баница с пилешко и ориз

 

В къщата на Марта винаги се е готвило вкусно. Майка й е майстор готвачът, но от нея актрисата не успяла да научи нито да прави боб, нито се справя с вълшебните й пълнени чушки. Стриктното изпълнение на рецепти, въобще не я забавлява. Обича да импровизира и да измисля собствени. Такава е и баницата й.

 

Продукти

половин пакет готови кори

1 пиле

1 ч.ч. ориз

300 г гъби

2 връзки пресен лук

1 кафена чашка стафиди

магданоз и джоджен по 1 връзка

4-5 лъжици масло

черен пипер, олио, вегета

Приготвяне

Нарязваме пилето на парчета и го поставяме да се вари в студена вода. Добавяме няколко зърна черен пипер и сол. Обезкостяваме месото и го накъсваме на малки парченца. Прецеждаме бульона,  слагаме ориза и го оставяме да ври 10 мин. Слагаме нарязания лук и гъбите, варим още 10-15 минути. Посоляваме с вегета, чер пипер и слагаме магданоза и джоджена. Добре е да оставим сместа да изстине. В намазана тава редим 2-3 кори намазваме ги с разтопено масло, слагаме плънката и т. н. Отгоре също слагаме кори и ги намазваме с масло. Печем около 20 минути. След като я извадим от фурната, напръскваме баницата с вода и я задушаваме с кърпа. Който има време и може, да си разточи домашни кори. Аз си хапвам и така!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц