Да хапнем по нашенски
Идва време за море и за плаж. И какво по-хубаво от това да се откъснете от натоварените курорти и да се отправите към една от перлите на родното Черноморие – Созопол? Можете да опитате едни от най-вкусните рибни специалитети, в които перфектно се смесват ароматите на българската и на гръцката кухня.
Скумрия
Необходими продукти:
1 кг изчистена скумрия
черен пипер на зърна
3 дафинови листа
олио
оцет
сол
Начин на приготвяне: Рибата се нарязва на котлетчета. Подреждаме ги на дъното на тенджера под налягане. Поръсваме с подправките, добавяме дафиновите листа, посоляваме. Отгоре наливаме равни количества оцет и олио. Затваряме. Когато винтилът се завърти, намаляваме котлона. Оставяме да се готви на бавен огън около час и половина. След това изключваме и оставяме да се охлади, без да отваряме. Когато и това стане, прехвърляме рибата в чисти и сухи бурканчета, като наливаме вътре и течността от варенето.
Рибена чорба
Необходими продукти:
400 г морска риба
2 яйца
2 глави лук
1 морков
2 домата
зехтин
1 лимон
черен пипер
целина
магданоз
дафинов лист
сол
Начин на приготвяне: Заливаме изчистената риба с подсолена вода. Нарязваме на ситно моркова, лука и целината, както и магданоза. Добавяме ги във водата при рибата. След това добавяме подправките. Идва ред на зехтина. Когато рибата стане готова, се вади от течността и се обезкоставя внимателно. Накъсаното вече месо се връща в супата и тя се кипва отново. Сваля се от огъня и се застройва с двете яйца.
Чирози
Необходими продукти:
10 чироза
400 мл прясно мляко
масло
лимон
сол
Начин на приготвяне: Изпичаме добре чирозите и ги обелваме. Заливаме ги с подсолено прясно мляко. Оставяме да престоят така поне два часа. Вадим ги и завиваме всяка рибка по отделно в хартия за печене, добре намазана с масло. Запичаме ги за кратко на умерена фурна. Когато станат готови, се сервират с обилно количество лимонов сок.
Плакия
Необходими продукти:
2 малки скумрии
2 дафинови листа
1 домат
1 лимон
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Почистваме добре рибите. Намазваме ги отвън с малко олио и посоляваме. Нарязваме доматите на кръгчета. Пълним рибите с тях, както и с по един дафинов лист и подправките. Добавяме вътре и малко олио. Завиваме всяка риба във фолио за печене. Слагаме ги да се пекат за около половин час на умерена фурна. Когато станат готови, развийте от фолиото и сервирайте с резени лимон.
Палачинки с риба
Необходими продукти:
3 филета от бяла риба
200 мл бяло вино
1 лимон
брашно
2 глави лук
олио
сол
Начин на приготвяне: Филетата се наситняват и се сваряват в подсолена вода. През това време в друг съд смесваме олиото, брашното и наситнения лук. Посоляваме сместа. Разбъркваме добре. Преливаме в тавичка и запичаме. Така получаваме дебела палачинка. Когато стане готова, вадим от тавата и отгоре подреждаме рибата. Завиваме на руло. Връщаме палачинката отново в тавата. Поръсваме с лимонов сок и вино. Оставяме тавата в загрятата фурна, докато изстине напълно и попие течните подправки.