Най-хубавите манджи на Добруджа

Най-хубавите манджи на Добруджа Лакомник

Специалитети от най-плодородните земи

Най-хубавите манджи на Добруджа
Автор:Лакомник

Най-плодородните земи у нас безспорно са добруджанските. Необятните ниви по порочието на Дунав раждат пшеницата, която изхранва цялата страна. Чудното жито обаче не е единственото, с което Добруджа може да се гордее. Освен богата история, този край има и  уникална кухня. Златните ръце на поколения майсторки са усъвършенствали рецепти, някои от които са се запазили повече от 1000 години. Да ви е сладко!

 

Картофи

Необходими продукти:

2 кг картофи

1 глава лук

1 морков

1 с.л. брашно

червен пипер

черен пипер

дафинов лист

чубрица

олио

Начин на приготвяне: Обелваме и изчистваме морковите, лука и картофите. Слагаме картофите да се пържат в тавичка. След минута добавяме лука и морковите и ги задушаваме. Разбъркваме непрекъснато. След около две минути добавяме червения пипер. Разбъркваме добре и добавяме вода, докато покрие продуктите. Поръсваме с подправките, ръсваме обилно чубрица. Оставяме на котлона, докато водата започне да ври. После веднага сагаме да се пече. Печем за около половин час до пълна готовност, най-вече на картофите. Доливаме вода в тавата, ако е необходимо.

 

 

Кисело зеле

Необходими продукти:

600 г кисело зеле

250 г ориз

червен пипер

черен пипер

Начин на приготвяне: Нарязваме зелето и го задушаваме в подходящ съд, докато стане напълно готово. След това поръсваме с подправките. На дъното на дълбока тава слагаме половината от зелето, а отгоре – ориза. След това затваряме с останалата част от зелето. Добавяме гореща вода. Слагаме да се пече  на предварително загрята до 220 градуса фурна. Печем докато оризът стане напълно готов. 

 

 

Яхния

Необходими продукти:

450 г домати

250 г лук

150 г моркови

½ глава целина

100 г ориз

500 г зелени чушки

2 люти чушки

Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, целината и морковите. Задушаваме ги в мазнина и малко вода. Нарязваме чушките, както и доматите и ги добавяме в съда на печката. Тогава нарязваме и лютите чушки. Слагаме и тях, добавяме подпарвките. Когато зеленчуците омекнат, идва ред на ориза. Оставяме ястието да се вари още 20 минути.

 

 

Боб

Необходими продукти:

400 г бял боб

2 глави лук

2 моркова

2 чушки

3 червени домата

1/2 глава целина

девесил

джоджен

червен пипер

филия сух хляб

Начин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме на дъното на тенджера. Нарязваме на дребно морковите, целината и чушките. Оставяме ги да се задушат за около 5 минути. Поръсваме с подправките. Нарязваме доматите и добавяме и тях. Заливаме с гореща вода. Добавяме девисила и джоджена, както и солта. Оставяме да ври на тих огън за още пет минути. Хубаво е да готвим боба в гърне, но може и в тенджера. Взимаме съда, който сме избрали и слагаме в него. Хлябът се начупва на малки парчета и се пуска при него. Накрая прибавяме задушените зеленчуци.  Доливаме вода до горе. Разбъркваме добре и посоляваме. Затваряме гърнето с капака му или с алуминиево фолио. Оставете да се пече на 220 градуса във фурната за около половин час. Намалете температурата до едва 120 градуса и оставете да се готви още пет часа. След това го оставете във фурната, не го вадете и не го отваряйте още поне пет часа, най-добре дори 6 часа. 

 

 

Пиле

Необходими продукти:

1, 5 кг пилешко месо

100 г топено масло

100 г лук

100 г моркови

доматено пюре

200 г домати

100 г маслини

150 г гъби

брашно

50 мл бяло вино

магданоз

сол

черен пипер

чубрица

4-5 скилидки чесън

1/2 Лимон

Начин на приготвяне: Пилето нарязваме на жулиени. След това го запържваме. Вадим от тигана и в същата мазнина слагаме да се запържат нарязаните на ситно лук и моркови. Добавяме към тях доматеното пюре, както и брашното. Наливаме и бульон. Попарваме маслините и след това ги добавяме. Слагаме месото и добавяме останалите подправки. Наливаме бялото вино и добавяме гъбите, които са предварително задушени. Оставяме да се готви на умерен огън. Когато месото омекне, идва ред на доматите, нарязани на едро. Обелваме и наситняваме чесъна, нарязваме магданоза. Поръсваме с чубрицата и лимоновия сок. Оставяме да се вари още 15 минути.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц