Сиромашки ястия със световна слава
„От Витоша по-високо нема, от Искъро по-дълбоко нема“, е казал шопът. Но и манджите на жителите на Софийското равно поле са едни от най-арните. Някои от тях са сиромашки, но пък със специфични рецепти и вкусове, които са се превърнали в емблема не само на този край на страната, но и на България. Пример за това е шопската салата и сиренето по шопски, които всеки чужденец знае още преди да стъпи на нашенска земя.
Салата
Необходими Продукти
2 домата
2 чушки
1 краставица
1 глава лук
магданоз
маслини
сол
оцет
олио
Начин на приготвяне: Първо се нарязва лука и се намачква с малко сол. След това се нарязват на едро доматите и краставиците. Слагаме ги в купата при лука. Чушките трябва да са предварително опечени. Нарязват се и се добавят. Маслините се добавят цели, затова е по-добре да вземете без костилки. Разбъркайте добре и посолете. Поръсете с олио и оцет. Поръсете с пресния магданоз.
Сирене
Необходими продукти:
100 г сирене
олио
1 яйце
1/2 домат
чубрица
магданоз
босилек
Начин на приготвяне: Взимаме гювече за една порция. На дъното слагаме плочка сирене, която предварително е поръсена с подправки като чубрица и магданоз например. Може да се добави и босилек. Нарязваме домата на кръгчета и го подреждаме върху сиренето. Поръсваме с малко олио. Запичаме във фурната. Малко преди да стане готово, се чуква отгоре едно яйце. Оставя се още да се запече.
Гювеч ала Звездев
Необходими продукти
600 г шарено свинско месо
600 г стерилизирана бамя
250-300 г стерилизирани домати
5-6 стръка праз лук
4-5 картофа
4-5 червени печени чушки
люти чушки по желание
50 мл олио
черен пипер на вкус
2 ч.л. червен пипер
3 ч.л. сол
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на едри късове, поръсваме с 1 ч.л. сол и черен пипер на вкус. Втриваме добре подправките и подреждаме месото на дъното на глинен съд. Почистваме и измиваме праза и го нарязваме на едри парченца. Прехвърляме го върху месото, поливаме с олио и разбъркваме. Затваряме гювеча и го поставяме в долната част на студена фурна. Печем на 200 градуса за 40 мин. След като месото се изпече, но не напълно, слагаме в гювеча и останалите продукти – бамя, наситнени домати, нарязани на осминки картофи, ивички чушки. Разбъркваме и поръсваме с 2 ч.л. сол, 2 ч.л. червен пипер, черен пипер на вкус, слагаме и люти чушки по желание. Внимателно разбъркваме още веднъж и връщаме във фурната. Печем на бавен огън, на 160 градуса в продължение на 60 мин.
Картофи
Необходими продукти:
5-6 картофи
3 скилидки чесън
черен пипер
150 г сланина
червен пипер
шарена сол
Начин на приготвяне: Обелваме няколко големи картофа. Нарязваме ги на едри парчета. Слагаме ги да се варят. Преди да станат готови, ги вадим и подреждаме в тава. Добавяме и наситнения вече чесън. След това поръсваме черен пипер на вкус. Нарязваме сланината на парчета и ги разпределяме отгоре. Ръсваме и малко червен пипер. Оставяме да се запече. Когато станат готови картофите, се поръсват с шарена сол.
Шишчета
Необходими продукти:
1 кг телешко месо
300 г чушки
5 глави лук
5 домата
3 яйца
кисело мляко
чубрица
Начин на приготвяне: Телешкото месо се нарязва на едри късове. Нанизва се на шишове, като между всеки две парчета, се слага по малко чушка. Вместо да ги слагаме на скарата, ги задушаваме в мазнина, докато се препържат. Вадим ги и в тигана добавяме нарязания лук, а веднага след него и наситнените домати. Пържим, докато се изпари водата. Тогава добавяме лъжица брашно. Заливаме с малко бульон и оставяме да се сгъсти. Нареждаме шишчетата в тава и заливаме със соса. Печем за кратко. Малко преди да стане напълно готово, заливаме с яйцата, разбити с млякото. Може да сложим в сместа и чубрица. Оставяме за още 10 минути в силна фурна.