Тайната на апетитните манджи са гювечатата
Световните кулинарни експерти са категорични, че една от най-разнообразните и вкусни кухни е българската. Нейното сърце обаче са тракийските специалитети. Апетитни наденички и кюфтета, както и катми могат да се приготвят лесно по старите рецепти, но да бъдат с неповторими. Ако към това добавим и уникалния местен начин на приготвяне – в гърне, хармонията от вкусове е сигурна.
Катми
Необходими продукти:
За катмите:
10 г мая
2 ч. ч. хладка вода
2 ч. ч. брашно
½ ч. л. сол
2 с. л. масло
За плънката:
1 пиле
1 глава лук
1 морков
1 дафинов лист
1 клонче чубрица
Сол
черен пипер
100 г масло
1 връзка пресен лук
1 ч. л. лют червен пипер
кашкавал
2 с. л. магданоз
Начин на приготвяне: Разтваряме водата. Пресяваме брашното и го смесваме със солта. При него добавяме маята. Разбъркваме на рядко тесто. Оставяме го да втаса. През това време нагряваме масивен тиган и го намазваме с масло. В него наливаме тестото. Когато видим да се появяват балончета отгоре, катмата се обръща. Намазва се масло от двете страни докато е още топла. Предварително сваряваме пилето, заедно с лука, моркова, чубрицата и дафиновия лист. Обезкостяваме го. Отделяме бульона. Катмите се нарязват на четири. Всяко парче се долепва право до останалите. Поливат се с бульона. Отгоре са нарежда месото. Настъргва се кашкавал. Запича се за 15 минути.
Кюфтенца
За кюфтенцата:
500 г кайма
1 яйце
1 к.ч. прясно мляко
1 глава лук
2 филии хляб
галета
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. сушен магданоз
черен пипер на вкус
1 ч.л. сол
За соса:
300-400 г домати
1 печена червена чушка
4-5 скилидки чесън
½ ч.л. захар
1 ч.л. кимион
½ ч.л. сол
400 г зрял фасул
200 г кашкавал
олио
Начин на приготвяне: Каймата се разбърква с подправките, лука и яйцето. Добавяме и малко накиснат предварително хляб. От добре омесената кайма правим кюфтета. Пържим ги. След това започваме да правим соса. Първо пюрираме чесъна и чушката. Поставяме сместа в олиото на приготвените вече кюфтета. Запържваме за половин минута. Добавяме доматите. Поръсваме със солта, захарта и кимиона. Оставяме на огъня за още три минути. Взимаме дълбоко гърне Слагаме кюфтенцата на дъното. Добавяме предварително сварения фасул. Поливаме с доматената смес. Настъргваме кашкавал докато покрие всичко и слагаме да се пече. Печем за 20 минути при 180 градуса. Фурната трябва да е предварително затоплена.
Сирене
Необходими продукти:
250 г сирене
200 г кашкавал
200 г луканка
1 глава лук
2 яйца
2 домата
чубрица
магданоз
олио
Начин на приготвяне: Зеленчуците си нарязват на филийки. На дъното на едно гювече слагаме мазнина. Нареждаме и част от лука. Подреждаме по ред всички продукти, като започваме от сиренето. Последният ни ред трябва да е от кашкавал. Поръсваме с подправки по желание. Нареждаме луканката. Печем гювечето за около 20 минути. Вадим от фурната за кратко, настъргваме кашкавал и чукваме едно яйце.
Наденица
Необходими продукти:
400 г свинска наденица
300 г картофи
250 г грах
1/2 глава лук
1/2 морков
1 с. л. олио
3 стръка магданоз
сол на вкус
Начин на приготвяне: Наденицата, която ще използвате трябва да е със силни подправки. Нарязвате я на парчета и я запържвате. Може да не слагате мазнина в тигана. В същата мазнина се запържват и нарязаните на ситно зеленчуци, без граха. Той се добавя след като те са почти готови. Едва накрая се слагат и картофите, нарязани на кубчета. Посоляваме и разбъркваме добре. Най-добре е да използвате глинен съд. Пече се за 40 минути при 250 градуса. Ако искате, можете да го оставите аз ощо 20 минути при отворен капак, за да хване коричка.