Постни зелеви сарми

Постни зелеви сарми Лакомник

Чудни зелеви сармички

Постни зелеви сарми
Време за приготвяне
Приготвяне
90 мин
Порции
Порции
4
Автор
Маруся Димитрова, Попово
Лакомник Необходими продукти

1 средно голяма кисела зелка

4-5 глави лук

2 моркова

100 мл олио

1 чаена чаша ориз

сол

черен пипер

магданоз

1 чаена лъжица чубрица

половин чаена чаша пасирани домати

половин чаена лъжичка червен пипер


Начин на приготвянe

Изцедете зелката от сока и отделете листата едно по едно. Загрейте добре мазнината и задушете нарязаните на ситно лук и моркови. Когато зеленчуците поомекнат, добавете ориза и червения пипер. Станат ли зрънцата му прозрачни, долейте водата. Когато е почти сварен сложете пасираните домати, малко сол, черен пипер, чубрицата и нарязания на ситно магданоз. Разбъркайте добре сместа и отделете от котлона. Вземете едно зелево листо и го разстелете добре. Сложете малко от плънката и завийте. На дъното на тенджерата сложете няколко листа от зелката. Върху тях подредете сармичките и ги притиснете с чиния. Сипете гореща вода (може и около 1 чаша зелев сок), която да ги покрие и гответе на тих огън до готовност на ястието (около час).

Още по темата
Още по темата
Сарми с кайма и сливи на пара
Кипват се 2 л вода с 1 ч.л. сол и оцетът и се поставят зелевите листа за 3-4 минути. Изваждат се и се подсушават. Каймата се разбърква с нарязаните сини сливи, чесъна,...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц