




За да се отделят лесно листата на зелката, кочанът се изрязва по-дълбоко и по-широко. За да омекнат, се заливат със солена и подкиселена вряла вода и се варят 5-10 минути. След отделянето на листата дебелите им жилки се отрязват или леко се очукват. Отделно се приготвя плънката. Дребно нарязаният лук се задушава в мазнината до омекване. Прибавя се ориз и се запържва леко. Добавят се червеният пипер и доматите, обелени и нарязани на дребно. Сместа се посолява, залива се с гореща вода (бульон) и се оставя да поври 5-10 минути. Отстранява се от огъня и се прибавя към каймата. Добавят се подправките (черен пипер, копър, магданоз, джоджен) и сол. Сместа се разбърква добре. В основата на всеки лист откъм кочана се поставя плънка, която се покрива с краищата на листа и се навива на руло. Сармите се нареждат на кръстосани редове в плитка тенджера или тава. Притискат се с чиния, заливат се с топла вода (бульон) и се варят на тих огън. По желание се прави застройка, приготвена от разбитите с млякото яйца, брашно и отцедения от ястието сос. След 2-3 минути ястието се отстранява от огъня. Сармите с прясно зеле се поръсват със ситно нарязан копър.
