Сарми с кайма и сливи на пара

Сарми с кайма и сливи на пара Лакомник
Сарми с кайма и сливи на пара
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

8 листа бяло зеле

2 с.л. оцет

500 г кайма

100 г сини сливи

2 скилидки чесън, нарязани ситно

1 глава лук, нарязана ситно

2-3 с.л. червено вино или вода

1 ч.л. кимион

1 щипка канела

1 ч.л. кориандър

1 ч.л. черен пипер

сол на вкус

За соса:

2 с.л. олио

2 глави лук, нарязани на полумесеци

2 с.л. доматено пюре

1 ч.ч. зеленчуков или пилешки бульон

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. черен пипер

1 с.л. мед

2 с.л. оцет

Начин на приготвянe

Кипват се 2 л вода с 1 ч.л. сол и оцетът и се поставят зелевите листа за 3-4 минути. Изваждат се и се подсушават. Каймата се разбърква с нарязаните сини сливи, чесъна, лука, виното и подправките. Сместа се оформя на топка и се увива в зелевите листа. Сармите се слагат да се сварят на пара за 30-40 минути.

През това време олиото за соса се загрява и в него се слага да се сотира лукът за 3-4 мин. Добавят се доматеното пюре, бульонът и се подправя със солта и пипера. След като поври 10 минути, се добавят медът и оцетът. Готовите сарми се сервират със сладко-киселия сос.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц