Измийте и почистете цвеклото, нарежете на едро. Залейте хляба с топла вода, прибавете хляба и подправете. Сложете в буркан, покрийте с марля и оставете да престои за 4 часа. Махнете марлята и отнемете пяната, изцедете, преместете в чист буркан и оставете в хладилник. Кваса може да се съхранява и месец в хладилник.
За пелмените смесете брашното, солта, маслото, водата и замесете тесто. Запържете лука, нарежете гъбите на ситно, прибавете ги към лука и запържете за минута, подправете. Разточете тестото, нарежете на кръгчета, сложете в средата от гъбената плънка, затворете добре и сварете до готовност.
Измийте сушените гъби и ги сварете и изцедете. Сварете зеленчуците за бульона и изцедете. Смесете зеленчуците от бульона, гъбите и 2 ч.ч. от кваса. Залейте с 1 л бульон, загрейте, но без да кипва. Сервирайте като добавите пелмени.