Постен полски борш с квас и пелмени

Постен полски борш с квас и пелмени Лакомник
Постен полски борш с квас и пелмени
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

За кваса:

1 кг цвекло

10 черни чушки

10 зърна бахар

6-7 скилидки чесън

коричка хляб

2 дафинови листа

За бульона:

1 морков

1 глава лук

2 стръка целина

1 стрък праз лук

За гъбите:

50 г сушени гъби, накиснати във вода за една нощ

За пелмените:

2 ч.ч. брашно

вода

олио

100 г сушени гъби

2-3 глави лук, нарязан на ситно

олио за пържене лук

сол на вкус

Начин на приготвянe

Измийте и почистете цвеклото, нарежете на едро. Залейте хляба с топла вода, прибавете хляба и подправете. Сложете в буркан, покрийте с марля и оставете да престои за 4 часа. Махнете марлята и отнемете пяната, изцедете, преместете в чист буркан и оставете в хладилник. Кваса може да се съхранява и месец в хладилник.

За пелмените смесете брашното, солта, маслото, водата и замесете тесто. Запържете лука, нарежете гъбите на ситно, прибавете ги към лука и запържете за минута, подправете. Разточете тестото, нарежете на кръгчета, сложете в средата от гъбената плънка, затворете добре и сварете до готовност.

Измийте сушените гъби и ги сварете и изцедете. Сварете зеленчуците за бульона и изцедете. Смесете зеленчуците от бульона, гъбите и 2 ч.ч. от кваса. Залейте с 1 л бульон, загрейте, но без да кипва. Сервирайте като добавите пелмени.

Още по темата
Още по темата
Борш с месо и кисело зеле
Месото и гъбите се заливат с вода и се варят до омекване. Малко преди да са сварени се прибавят почистените, нарязани на дребно корени за супа. Киселото зеле се...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц