Зеленчуков борш

Зеленчуков борш Лакомник

Вкусен и питателен обяд за постите

Зеленчуков борш
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

4 картофа

1 средно голяма глава цвекло (може и от консерва)

1 малка консерва бял боб (400 г), може и обикновен стар боб, ½ ч. чаша, който накисваме предварително във вода за една нощ

1 голяма глава лук

1 морков

½ малка зелка

½ малка кисела зелка (може и без кисело зеле, ако сезона не го позволява или не обичаме)

500 г узрели домати

1 червена чушка

магданоз

копър

черен пипер

сол

3 скилидки чесън

2 с.л. доматено пюре

1 дафинов лист

2 с.л. олио или зехтин

заквасена сметана при поднасянето

Начин на приготвянe

В тенджера наливаме 3 л студена вода, добавяме 1 ч.л. сол, 1 с.л. олио или зехтин и боба, ако не е консервиран, защото отнема повече време за да се свари, а час след завирането на боба, добавяме и цвеклото. Ако сте купили консерва с боб, ще го прибавим по-късно. В този случай, докато изчакваме водата да заври, измиваме и обелваме цвеклото, което пускаме цяло, а не нарязано във врящата вода. Оставяме да ври на тих огън.

През това време нарязваме лука на дребно, обелваме чесъна, измиваме и изчистваме моркова, настъргваме го на ситно на ренде, нарязваме чушката на ситно, както и копъра, и магданоза (по половин връзка и от двете). Зелето, прясното и киселото, режем също на ситно като за салата. Доматите настъргваме на ренде. Когато бобът и/или цвеклото са почти готови (пробваме цвеклото, бодейки го с вилица), във врящата вода пускаме обелените и нарязани на едро картофи (най-много на 4 или 6 парчета).

В дълбок тиган загряваме 1 с.л. олио или зехтин и запържваме до прозрачно лука, след което прибавяме нарязаната чушка и настъргания морков. Следим огънят да е уморен, за да избегнем загаряне. Изваждаме от водата цвеклото, а добавяме нарязаното зеле в нея. Цвеклото държим за минутка-две под студена струя вода, за да изстине, след което го настъргваме на ситно ренде. Използваме домакински ръкавици за обработка на цвеклото, защото боядисва силно ръцете. Докато вършим това, не забравяме да разбъркваме зеленчуците в тигана периодично с дървена шпатула или лъжица. Добавяме в тигана настърганото цвекло, а след 2-3 мин. и доматите. Сега е момента да отцедим боба от водата в консервата и да го изсипем в тенджерата, добавяйки и 2 с.л. доматено пюре. Регулираме вренето да не е бурно, но и да не спира. В тигана добавяме копъра, магданоза и смачканият с преса чесън, малко смлян черен пипер, разбъркваме и изсипваме всичко това в тенджерата. Пускаме вътре един дафинов лист и изчакваме борша да кипне, след което го махаме от огъня. Осоляваме на вкус. При поднасянето, във всяка купичка можем да добавим лъжица заквасена сметана, която ще придаде мекота на богатата зеленчукова супа.

 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц