Пилешкото месо е едно от най-разпространените в света – половината от хората се хранят именно с него. На планетата ни се отглеждат повече от 52 млрд. кокошки или по девет пилета на човек на година. Почти няма нация, която да не се храни с бройлери. Някои прибавят повече ориз или зеленчуци, пържат го или го пекат.
Историята разказва, че първоначално кокошките са били отглеждани заради яйцата. Едва векове по-късно, месото станало приоритет за производителите.
По китайски
Необходими продукти:
300 гр. пилешко филе
1/2 тиквичка
1 голям морков
1 глава лук
1 чушка
1 парче зеле
4-5 скилидки чесън
олио
пресен лук
Кашу
За марината:
1 белтък
1 с.л. царевично нишесте
3 с.л. соев сос
3 с.л. оризов оцет.
За соса:
1 с.л. тъмен соев сос
4 с.л. светъл соев сос
1 с.л. мед
1 с.л. кетчуп
2 с.л. оризов оцет
1 с.л. царевично нишесте
1/2 ч.ч. вода
3 скилидки чесън
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на тънки ивици. В друг съд смесваме всички продукти за маринатата и разбъркваме добре. Добавяме месото. Оставяме да престои около 30 минути. Нарязваме лука и зелето на дребно. Тиквичките и морковите се нарязват на ивички. Сгорещяваме мазнината и запържваме месото от всички страни. Вадим настрани. Задушаваме зеленчуците в тигана. Всеки вид обаче пускаме отделно. Започваме с по-твърдите – лука и зелето. След като станат готови, ги добавяме към месото. След малко слагаме моркова и чушката и действието се повтаря. Последен остава чесънът. Събираме всички продукти обратно в тигана. Заливаме продуктите със соса. Бъркаме докато соса се сгъсти и махаме от огъня.
По цигански
Необходими продукти:
600 г пилешко месо
2 глави лук
2 моркова
2 червени чушки
2 зелени чушки
1 ч. ч. царевица
1 ч. ч. грах
100 г гъби
олио
сол
черен пипер
магданоз
1 с.л. нишесте
Начин на приготвяне: Нарязваме месото като за кебап. Поръсваме го с нишестето и разбъркваме. Нарязваме лука и чушките на ивици. Морковите пък накълцваме на колелца. Месото запържваме за кратко. Последователно запържваме и зеленчуците. От време на време леко доливаме и малко вода. Когато зеленчуците станат готови, връщаме месото при тях. Поръсваме със сол, черен пипер и магданоз. По този начин се получава пъстро по цигански ястие.
По каталонски
Необходими продукти:
6 парчета пилешки гърди
½ ч. л. сол
черен пипер
2 с. л. зехтин
1 глава лук
1 червена пиперка
3 скилидки чесън
400 г. консервирани домати
250 г. пилешки бульон
1с. л. босилек
150 г. бял ориз
300 г. замразен грах
120 г. маслини
Начин на приготвяне: Пилето се нарязва на кубчета. Поръсва се с малко черен пипер и сол. Слагаме пилето леко да се запържи за кратко в колкото се може по-малко мазнина. Оставяме го да се отцеди на салфетка. Отделно се запържват и зеленчуците. Две минути по-късно идва ред на доматите и сока. Идва ред и на бульона, който трябва да е разтворен във вода. Пак се поръсва с малко черен пипер. Зеленчуците се оставят да заврат с още малко вода. След това добавяме ориза. Кипва и спираме котлона. Оставяме да престои така 10 минути. Връщаме месото. Задушаваме отново за около десет минути и идва ред на граха. Оставяме го да заври. Когато грахът стане мек, махаме от огъня. Нарязваме маслините на дребно и поръсваме ориза.
По американски
Необходими продукти:
1 пиле
3 с. л. брашно
1 глава лук
350 гр. тиквички
150 гр. наденица
2 скилидки чесън
400 гр. домати
4 с. л. олио
щипка джинджифил
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Започваме от брашното. Смесваме го с черния пипер и солта. Овалваме пилето в сместа. Панираме пилето. Вадим го и в същата мазнина пускаме тиквичките, нарязани на ивици. Добавяме чесъна и джинджифила. Пържим още пет минути. Прибавяме и една супена лъжица брашно с черен пипер. Прибавяме доматите, нарязани на ситно. Кипваме. Разбъркваме много добре. Изсипваме сместа в тава и завиваме с фолио. Печем на умерена фурна час и половина.
По египетски
Необходими продукти:
500 гр. пилешки гърди
400 гр. ориз
2 моркова
1 глава лук
5 - 6 скилидки чесън
Сол
черен пипер
олио
Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно или рендосваме лука и морковите. Филето правим на малки порции. Запържваме лука. Слагаме след това и морковите. Добавяме месото и пържим 20 минути. Добавяме чесъна, разбъркваме добре и махаме от огъня. Пилето, лука и морковите се изсипват в тавичка. Отгоре се слага изчистеният ориз. Посоляваме и поръсваме с пипер. Заливаме с вода, докато се покрие дъното и част от ориза. Печем час на 170 градуса.
По аржентински
Необходими продукти:
2-3 парчета пилешки гърди
1 майонеза
2-3 глави лук
200-300 г гъби
кашкавал
Начин на приготвяне: Взимаме дълбока тава. На дъното й слагаме малко мазнина. Нареждаме пилето. Нарязваме лука на кръгчета и го разпределяме върху месото. Поръсваме с подправките. Отгоре се нареждат гъбите. Настъргва се кашкавал. Намазваме отгоре с майонеза. Печем 35 минути на 200 градуса.