Ливанската кухня пленява с елегантни вкусове

Ливанската кухня пленява с елегантни вкусове Лакомник

Ястията са прости, но много апетитни и питателни

Ливанската кухня пленява с елегантни вкусове
Автор:Лакомник

Ливанската кухня вече е популярна в Европа и САЩ, благодарение на семейните ресторанти на изселниците от Близкоизточната страна. Местната кулинария бързо си създаде репутация на един неизчерпаем извор на вдъхновения за хората, които ценят простата и здравословна храна.

 

Ливанската кухня е пикантен ароматен микс от Средиземноморски и Близкоизточни кулинарни традиции. Не без причина толкова много готвачи от цяла Европа са любители на ливанската кухня: тя е просто ненадмината, когато става въпрос за прости, но и питателни и вкусни ястия.

За разлика от многото кулинарни стилове в Близкия изток, тази кухня е изненадващо вегетарианска и използва предимно здравословни съставки: зелени подправки, зеленчуци според сезона и растителни масла. Много от ястията в ливанската кухня ще подразнят въображението ви и от всяко едно, можете да сътворите свое кулинарно вдъхновение. Такъв например е хумусът.  Това е гъста паста, направена от нахут, смесен със зехтин, както и с подбрани подправки и сусамени семена. Хумусът съществува в безбройни варианти, сътворени от ливанските готвачи – с лимонов сок, градински подправки, щипка джоджен, ситно нарязан чесън, патладжан и др.

Многобройни са и ливанските варианти на супата от леща – традиционно вечерно ястие за Рамадан. Тя се прави от червена леща, лук и чушки, но може да добавите и боб, грах, ориз, нетлъсто месо и множество други съставки към сместа.

Уникалната за Ливан е и салата фатуш – страхотна комбинация от зелен пипер, домати, краставици, лук и градински листни зеленчуци (спанак, джоджен и др.)

Ако сте почитател на зеленчуците и търсите творчески начини да включите здравословните съставки в диетата си, но не бихте искали да прекарвате прекалено много време в кухнята, няма по-добро място за кулинарни вдъхновения от ливанската кухня.

 

Фатуш

 

Продукти

1 краставица

2 домата

1 зелена чушка

3 стръка пресен зелен лук

1 арабска питка

зехтин

За дресинга:

1 с.л. оцет от нар

2 с.л. лимонов сок

1 ч.л. сумак

10-15 листенца пресен джоджен

1 ½ ч.л. сол

6 с.л. зехтин

Приготвяне

За дресинга към оцета от нар прибавяме сумака, лимоновия сок, наситнения джоджен, зехтина и солта. Разбъркваме добре. Нарязваме на малки кубчета краставицата, доматите, чушката и пресния лук. Поливаме ги със заливката, размесваме добре. Нарязваме арабската питка на триъгълници. Запържваме ги в сгорещен зехтин и от двете страни и сервираме салатата, гарнирана с хляба.

 

Ливански хумус

 

Продукти

400 г сварен нахут от консерва

2 с.л. от водата в консервата

4 с.л. сусамов тахан

10-12 с.л. зехтин

3 скилидки чесън

3/4 ч.л. кимион

сокът на половин лимон

сол на вкус

2 щипки черен пипер

лют червен пипер за поръсване

кимион за поръсване

Приготвяне

Смесете с пасатор всички съставки за хумуса, без тези за поръсване. Пасирайте до получаване на гладка еднородна смес. Сложете да се охлади за половин час. Готовият хумус поръсете с пиперите и кимиона.

 

Супа от леща със зеленчуци

 

Продукти

400 г червена леща

50 г ориз или макарони

1 глава лук

1 морков

1-2 скилидки чесън

1 домат

1 к.л. кимион

сол на вкус

800 мл – 1 л вода

2 с.л. зехтин

Приготвяне

Почистете зеленчуците и ги нарежете на ситно. Сложете ги в тенджера с измитата леща, зехтина, подправките и солта. Добавете вода, от чието количество зависи гъстотата на супата. Варете около 30-40 минути до разваряване на лещата.

По желание може да пасирате готовата супа. Сервира се със затоплени арабски питки.

Още по темата
Още по темата
Хумус
Нахутът се сварява и отцежда. Всички продукти се поставят в блендер и се разбиват. Поставя се в хладилника за 30 минути да отлежи преди сервирането.
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц