Ястията са прости, но много апетитни и питателни
Ливанската кухня вече е популярна в Европа и САЩ, благодарение на семейните ресторанти на изселниците от Близкоизточната страна. Местната кулинария бързо си създаде репутация на един неизчерпаем извор на вдъхновения за хората, които ценят простата и здравословна храна.
Ливанската кухня е пикантен ароматен микс от Средиземноморски и Близкоизточни кулинарни традиции. Не без причина толкова много готвачи от цяла Европа са любители на ливанската кухня: тя е просто ненадмината, когато става въпрос за прости, но и питателни и вкусни ястия.
За разлика от многото кулинарни стилове в Близкия изток, тази кухня е изненадващо вегетарианска и използва предимно здравословни съставки: зелени подправки, зеленчуци според сезона и растителни масла. Много от ястията в ливанската кухня ще подразнят въображението ви и от всяко едно, можете да сътворите свое кулинарно вдъхновение. Такъв например е хумусът. Това е гъста паста, направена от нахут, смесен със зехтин, както и с подбрани подправки и сусамени семена. Хумусът съществува в безбройни варианти, сътворени от ливанските готвачи – с лимонов сок, градински подправки, щипка джоджен, ситно нарязан чесън, патладжан и др.
Многобройни са и ливанските варианти на супата от леща – традиционно вечерно ястие за Рамадан. Тя се прави от червена леща, лук и чушки, но може да добавите и боб, грах, ориз, нетлъсто месо и множество други съставки към сместа.
Уникалната за Ливан е и салата фатуш – страхотна комбинация от зелен пипер, домати, краставици, лук и градински листни зеленчуци (спанак, джоджен и др.)
Ако сте почитател на зеленчуците и търсите творчески начини да включите здравословните съставки в диетата си, но не бихте искали да прекарвате прекалено много време в кухнята, няма по-добро място за кулинарни вдъхновения от ливанската кухня.
Фатуш
Продукти
1 краставица
2 домата
1 зелена чушка
3 стръка пресен зелен лук
1 арабска питка
зехтин
За дресинга:
1 с.л. оцет от нар
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сумак
10-15 листенца пресен джоджен
1 ½ ч.л. сол
6 с.л. зехтин
Приготвяне
За дресинга към оцета от нар прибавяме сумака, лимоновия сок, наситнения джоджен, зехтина и солта. Разбъркваме добре. Нарязваме на малки кубчета краставицата, доматите, чушката и пресния лук. Поливаме ги със заливката, размесваме добре. Нарязваме арабската питка на триъгълници. Запържваме ги в сгорещен зехтин и от двете страни и сервираме салатата, гарнирана с хляба.
Ливански хумус
Продукти
400 г сварен нахут от консерва
2 с.л. от водата в консервата
4 с.л. сусамов тахан
10-12 с.л. зехтин
3 скилидки чесън
3/4 ч.л. кимион
сокът на половин лимон
сол на вкус
2 щипки черен пипер
лют червен пипер за поръсване
кимион за поръсване
Приготвяне
Смесете с пасатор всички съставки за хумуса, без тези за поръсване. Пасирайте до получаване на гладка еднородна смес. Сложете да се охлади за половин час. Готовият хумус поръсете с пиперите и кимиона.
Супа от леща със зеленчуци
Продукти
400 г червена леща
50 г ориз или макарони
1 глава лук
1 морков
1-2 скилидки чесън
1 домат
1 к.л. кимион
сол на вкус
800 мл – 1 л вода
2 с.л. зехтин
Приготвяне
Почистете зеленчуците и ги нарежете на ситно. Сложете ги в тенджера с измитата леща, зехтина, подправките и солта. Добавете вода, от чието количество зависи гъстотата на супата. Варете около 30-40 минути до разваряване на лещата.
По желание може да пасирате готовата супа. Сервира се със затоплени арабски питки.