Древните гърци измислили пудинга

Древните гърци измислили пудинга Лакомник

Сладките варианти са най-разпространени днес

Древните гърци измислили пудинга
Автор:Лакомник

Една телевизионна реклама шокира от доста време българския зрител. Слогънът й гласи: „У дома е там, където има пудинг!”. В този миг всички ние се чудим как досега сме имали домове – без пудинг?! Е, авторите на рекламата просто не са българи. Във въпросния клип се рекламират полуготови кремове за печене. А всъщност пудингът има древна история и в началото представлява съвсем различно ястие.

 

Неочаквано е да се узнае, че от обикновената кървавица са възникнали почти безчетните видове пудинги - сладки или солени, с месо, сирена, зеленчуци и др.

Още в античността древните елини приготвял кървавица от брашно и прясно отцедената кръв на животните. Прословутият римски кулинар и писател Апиций прибавял към традиционната гръцка рецепта за пухкавост на консистенцията и допълнително мазнината от бъбреци, ядки от каперси и бадеми. Нарекъл я „ботелус”. Рецептата е съхранена почти непокътната близо 2000 години и днес италианците също приготвят своя „будино”, реплика на кулинарното откритие на Апиций.

Френски пътешественици оценили още през епохата на ранния Ренесанс вкусовите качества на този местен деликатес, а като го пренесли на своя територия го преименували на „буден” - типичен коледен специалитет, какъвто е и английският му събрат.

По всяка вероятност първият пудинг се е появил в настоящата си форма едва през 15 век. Открито е неопровержимо свидетелство в един кралски исторически архив, че в средата на 17-ия в Лондон вече съществувала дори улица, наречена „Пудинг". Коледният пудинг става обичайна празнична храна за пикници и неделни следобеди чак в началото на 20 век. А в една английска готварска книга от началото на 19 век се описват над сто оригинални рецептури за приготвяне на пудинг, както за солени, така и за сладки вариации.

Високомерните и изискани британци и днес не могат да устоят на изкушението на пудинг със сливи и други сушени плодове, който освен, че е най-популярният и любим домашен специалитет, вече е емблема на кулинарията от Острова.

Днес „пудинг” е название както за сладки и солени изделия, така и кулинарен термин за ястия с кремообразна структура на нишестена основа и мляко. Предлагаме ви само сладки варианти, а в следващите броеве ще ви запознаем и със солените.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц