Надя Обретенова: Обичам зеленчуци и риба

Надя Обретенова: Обичам зеленчуци и риба Лакомник

Баба ми ме научи да готвя вкусно

Надя Обретенова: Обичам зеленчуци и риба
Автор:Лакомник

Надя Обретенова е дългогодишен журналист на Българската национална телевизия (БНТ). Водещ е на „По света и у нас”, както и на предаването за разследваща журналистика „Студени следи”. Автор е и на много документални филми. За „Лакомник” обаче я извадихме от тв креслото й и я попитахме как се справя като домакиня.

 

- Госпожо Обретенова, вие сте новинар от доста години. Можете ли обаче да разкажете една рецепта като новина за „По света и у нас” например?

- Не ми е много лесно да го направя, но ще опитам: "Днес беше сготвено най-вкусното ястие. Негов автор е българска домакиня. Тя е седяла в кухнята 4 часа, като преди това е пазарувала още 3 часа, за да набави най-качествените продукти. Необичайното е, че тази жена прави такива вкусотии всеки ден, за да нахрани цялото си семейство. Според световните експерти само българка, която работи по 10 часа дневно, пътува с градския транспорт и следи всички намаления по магазините, може да сготви подобно вкусотия. Репортаж за нея, както и рецептата на ястието, което е сготвила, можете да видите единствено по БНТ."

- Каква е рецептата на хубавата новина?

- Хубавите новини рядко си намират място в една новинарска емисия. Защото не могат да избутат репортажите за скандали, високи цени, политически спекулации и новини за световната криза. Сега, обаче, около неправилно разчетеното предсказание на маите за края на света, се появиха най-хубавите новини за това, че този край няма да настъпи. Така че, ето я рецептата - хубавите новини са тези, които опровергават лошите.

- Коя е любимата ви храна?

- Обичам зеленчуци, риба, ядки, сирене и още много други неща. Допреди няколко години не можех да живея без картофи. Една сутрин се събудих и разбрах, че вече не ги предпочитам. Така изцяло промених вкусовете си. Напоследък една от любимите ми рецепти е и една то най-лесните: Задушавам броколи и моркови поотделно. Сервирам ги с плочка сирене. Другата е със спанак. Ако има кой да сложи на барбекюто една хубава пъстърва, става чудесна вечеря. У дома това най-често прави Петър, който е моето тайно кулинарно оръжие. Той има една много специално подправка, която се казва обич.

- Вие сте прекрасен кулинар, кой ви е учил да готвите?

- Да готвя ме научи моята баба. Тя беше прекрасен човек. С много тънко чувство за хумор. Беше перфектната домакиня, чудя се как за всичко й стигаше времето. Освен да готвя, ме научи да плета и да шия. Тя ми създаде нагласата към дома, към семейството. Аз съм щастлива внучка - успях да живея дълго с моята баба и да попивам от нейната мъдрост, невероятно търпение и безгранична доброта. Сега тайната на моите манджи се крие в телефона. Преди да сложа тенджерата на котлона, приготвям всичките нужни продукти и звъня на майка ми. Сигурно десетки пъти ми е казвала как се готви и на най-простото ястие. Когато знам, че тя ми е повторила още веднъж рецептата, се чувствам сигурна и всичко ми се получава.

- Предпочитате да отидете на ресторант или да си сготвите нещо у дома?

- Признавам си, че предпочитам ресторанта. И то, защото и двамата с мъжа ми сме много заети в ежедневието. Когато не мислим за готвене, ни остава повече време да си говорим тримата с дъщеря ми Неда и съпруга ми Петър. Домашният уют обаче не може да го замени нито един ресторант. Вкъщи ни е хубаво особено в почивните дни, когато никой не бърза заникъде. Затова тази Нова Година решихме да си останем вкъщи. Предполагам, че ще ни е изключително хубаво. За този празник обаче се готви дълго, затова не съм сигурна дали няма да ползвам, освен жокери, и помощници.    

 

Спанакът на Надя

 

Необходими продукти

спанак

домати

зехтин

хималайска сол 

Начин на приготвяне

Накъсвате листата от спанак. Нарязвате на кубчета доматите. Обърквате ги със зехтин и хималайска сол. Поръсвате със семена по избор.

Още по темата
Още по темата
Актрисата Надя Топалова: Майсторка съм на сладкишите
Надя Топалова е родена на 25 септември. Има зад гърба си два брака. Вторият е с голямата й любов – покойният вече Георги Джубрилов. Топалова е изиграла десетки...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц