Певицата записва рецепти в специално тефтерче
Петя Буюклиева притежава не само невероятен глас, но и страхотни готварски умения. Гласовитата дама е неотразима като домакиня, когато готви за любимите си мъже Тони и Тони-младши. Те винаги й помагат, когато се зададе нещо сложно за изпълнение. Синът й не отказва съвет или съдействие като увертюра към респектиращата трапеза.
Петя владее до съвършенство тънкостите на готварски рецепти, с които може да разтопи всяко мъжко сърце. Тайната се крие в чувствата, които влага при приготвянето на всяко ястие.
Певицата е царица на прецизността. Цялата фамилия се възхищава на навика й да записва старателно в отделни тетрадки рецептите за гозби, които са й харесали, като е особено акуратна в отбелязването на съставките и пропорциите. Петя е майстор по наследство – майка й е страхотна домакиня и от нея певицата се е научила да влага любов при приготвянето на всяко ястие.
Лимонов мус с лешници
Този десерт действа като афродизиак, но е точно като любовта – захарта и лимонът преливат и никой не знае, като разреже лимона, дали няма да потече захар, или обратното. Въпросът е да са дозирани и да можеш да ги погълнеш, без да ти е прекалено сладникаво или прекалено кисело.
Необходимите продукти са 100 г лешници, лимон, 3 с.л. захар, пакетче сметана, 150 мл мляко.
Лешниците се смилат на трохи и се прехвърлят в купа. Кората на един лимон се настъргва, отстраняват се бялата част и средната ципа и лимонът се разрязва на четири части. Кората се смила с 3 с.л. захар. Сметаната се разбива на сняг със 150 мл прясно мляко. Лешниците се прибавят към лимона, а всичко заедно се смесва със сметаната. Това е деликатна работа, защото се бърка много леко с лопатка само в една посока.
Десертът се разпределя в купички и се слага в хладилник, преди да се поднесе.
Суфле по гръцки
Това е истинска калорийна бомба.
Нужни са 300 г плоски макарани, 150–200 г бекон, 3 вида сирена (по 200 г) и 500 мл течна сметана.
Макароните се сваряват в подсолена свода и се отцеждат. Беконът се нарязва на ленти, като предварително се запържва. Трите вида сирена се настъргват и се смесват като плънка с бекона.
Започва нареждането в голяма йенска тенджера, което е по специален начин. Най-отдолу са макароните, а отгоре – половината от бекона и сиренето, след това – пак макароните и втората част от плънката. Накрая се залива със сметаната и се пече 20–30 минути на 180 градуса.