Пази рецептата за пататник от баба си
Звездата на БНТ Мира Добрева е отлична домакиня и кулинарка, въпреки че скромно признава, че се е научила да готви добре едва след раждането на сина си Георги. Докато била по майчинство с него започнала по-често да се върти около печката, а иначе от малка умеела да приготвя родопски специалитети, типични за родния й Златоград.
От баба си пази рецептата за пататник и я превърнала в любимо семейно ястия. С удоволствие приготвя фасул, мусака, сарми и ориз в различни варианти. „Харесвам българската кухня, защото предлага разнообразие от вкусове и начини за обработка на продуктите. А като майка смятам, че е задължително децата ми да ядат домашно приготвена храна, за да са здрави”, казва Мира. Ето и нейните любими рецепти.
Пататник ала Мира
Рецептата за този пататник не е класическа, а е преработена от мен, така че да пасва на съвременните домакини и да се приготвя по-бързо. За пататаника ви трябват 6 броя кори за баница, 6 картофа, 1 глава лук, 2 яйца, 2 топки фиде, сол, микс пипери, 1 ч.л. джоджен, 75 г масло, олио за намазване, 200 г сирене.
Намазваме с олио тавичка и леко посоляваме, за да не е безвкусна кората. Слагаме 4 от корите, които трябва да стърчат извън тавата. Настъргваме картофите и хубаво ги изстискваме от водата, след което ги слагаме в купа и смесваме с малко солчица, главичката дребно нарязан лук, смлян микс пипери, 2 яйца, 1 ч.л. джоджен, натрошеното сирене и натрошеното фиде. Разбъркваме хубаво и слагаме върху корите по малко от сместа. Не се изсипва наденъж, за да не стане степано. Отгоре се нарязва маслото на парченца и се слагат другите 2 кори, след което се завива със стърчащата част от долните кори. Намазва се с олио и се пече само на долен реотан до зачервяване. След това се обръща на другата страна с помощта на по-голяма тава и отново се запича и долната кора. Тайната е във фидето. Да ви е сладко.
Постни сарми със сухи чушки
Запържваме две средни глави кромид лук или 1 стрък праз с 3-4 с.л. олио на слаб огън. Като стане прозрачен лукът се добавят 1 1/2 ч.ч. добре измит ориз, бърка се докато оризът стане прозрачен, посолява се, добавят се черен, червен пипер, джоджен, малко нарязани гъби по желание. Приготвяме зелевите листа и се нарязват наполовина, за да са по-малки сармите. В листата завиваме от плънката и редим в тенджера, в която ще варим. Накисваме и няколко сухи червени чушки в топла вода и пълним и тях с плънка. Редим ги в тенджерата. После варим всичко на слаб огън около 40 минути или докато е готов ориза, като леко проверяваме в една от чушките.
Ориз с маслини
Трябват ви 300 г маслини, 1 ч.ч. ориз, 1 гл. лук, 1 морков, 1 домат, магданоз, олио и сол. Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнина. Прибавя се домата, също нарязан на ситно или настърган, моркова - нарязан на кубчета. Сместа се овкусява на сол, разбърква се и се изсипва ориза. Залива се с 3 ч.ч. вода.
Когато ястието е останало почти на мазнина слагаме маслините и ситно нарязан магданоз. Оставяме да поври още 5 минути и сваляме от котлона.
Ако е за гарнитура, за предпочитане е да не се слага домат.