
Апетитна идея за безмесно хапване




Почистеният и ситно нарязан праз (заедно със зелената част) се посолява леко и се задушава до омекване в половината растително масло. Обелените и нарязани на кубчета картофи се варят в подсолена вода 10-15 минути, отцеждат се, а отварата се запазва. Отделя се меката част от доматите, а твърдата се нарязва на парченца. Към задушения праз се прибавят меката част от доматите и доматеното пюре, а като се позапари отделеният сос, се прибавят оризът, картофите, черен пипер, и магданоз, ако е необходимо и сол. Намазва се обилно с мазнина тавичка и на дъното й се нареждат половината от нарязаните домати. Върху тях се изсипва сместа от праза, картофите и ориза и се изравнява. Приготвя се заливка ст яйцата, разбити с половината от млякото и щипка сол. Залива се мусаката и се пече 15-20 минути в силна фурна. През това време се приготвя светла запръжка от останалата мазнина и брашното, разрежда се с останалото мляко (студено), кипва се и се прибавя кашкавалът. С тази смес се залива мусаката. Ястието отново се слага във фурната и се пече до зачервяване.

