Кьопоолу с орехи на Антон Хекимян

Кьопоолу с орехи на Антон Хекимян Лакомник
Кьопоолу с орехи на Антон Хекимян
Автор:Лакомник

Водещият на сутрешния блок на БТВ Антон Хекимян няма много време да готви, особено през седмицата. Той си ляга рано и става в ранни зори, за да е в ефир. Въпреки това знае доста рецепти от майка си Златка. Когато има време обича сам да си приготвя салати тип разядки - катък, млечна салата кьопоолу.

 

Необходими продукти:

500 г патладжани

500 г печени чушки

3-4 скилидки чесън, пресовани

50 мл олио

2 с.л. оцет

1 ч.ч. орехи

2 с.л. магданоз, нарязан на ситно

300 г домати

50 г маслини без костилки

смляна морска сол на вкус

Начин на приготвяне:

Патладжаните се изпичат цели на силен огън или се нарязват на продълговати резени, покриват се със студена вода, в която са разтворени 2 с. л. сол, и се оставят да постоят 20 мин. Измиват се, подсушават се, намазват се с олио от двете страни и се слагат в тава, застлана с хартия за печене във фурна, загрята на 220° С за 12 мин. Ако патладжаните са изпечени цели, се обелват и се нарязват на малки кубчета. Ако са изпечени на резени, няма нужда да се белят. Чушките се нарязват на ситно. Смесват се в купа с патладжаните, разбъркват се и се стриват с дървена лъжица, като постепенно се добавят солта , оцетът, олиото и чесънът. Накрая се слагат счуканите или смлени орехови ядки и магданозът. Ако разполагате с хаванче, може да счукате заедно чесъна, орехите и магданоза. Салатата се сервира с нарязаните пресни домати и кръгчета маслини.

Още по темата
Още по темата
Златна баница на Мария Илиева
Освен невероятен глас Мария Илиева притежава и кулинарни умения. Ястията, които приготвя вкъщи не са много на брой, но ги е усъвършенства перфектно. От скоро Мария...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц