Откакто Мария Петрова се отказала от спорта, започнала да готви. Преди това нямала време, а и много внимавала с калориите. Веднага след като спряла да тренира, се обадила на майка си, за да прати няколко основни рецепти за прохождане в кулинарията. Започнала да се учи с мусака, пиле с ориз или зеле, грах. Днес е експерт и в сладкишите, които са любими на съпруга й Борислав Михайлов.
Необходими продукти:
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1/2 к.ч. олио
5 яйца
1 к.ч. вода
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилия
1 опак. есенция лимон
3 с.л. шоколадови стърготини
Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват с щипка сол на гъста пяна. Към тях се добавят захарта, жълтъците, олиото, водата, бакпулверът, ванилията, есенцията лимон и шоколадовите стърготини. Разбърква се много добре до получаването на кексово тесто. Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена тава. Фурната се загрява до 220 градуса и се намалява до 180, когато кексът се поставя в нея. Пече се около 10 минути на 180 градуса, а след това на 160 градуса за още 40 минути. Изважда се, оставя се да се охлади, нарязва се на парчета и се поръсва с пудра захар.