Закуската и вечерята са обилни на Острова
Като истинска имперска кухня, кулинарията на Англия е смес от ястията на различни народи по света, които са били под властта на Короната. В специалитети на Острова можете да откриете нотки, които напомнят дори за Индия. Основата разбира се, е европейска кухня. Заради суровия климат староанглийските манджи са на основата на печени и задушени меса. Интересни са и солените пайове. Рибните ястия са наследство от френската и италианската кухня. Закуската на този народ е много калорична, но и разнообразна. За сметка на това пък обядът е лек и се състои най-вече от сандвичи. Същото е и менюто за следобедния чай. Вечерята е задължително обилна с месо.
Пудинг
Необходими продукти
600 мл прясно мляко
2 яйца
500 г ябълки
150 г брашно
50 г масло
50 г захар
1 щипка сол
Начин на приготвяне
Пресяваме брашното и добавяме млякото. Разбиваме яйцата и солта. Бъркаме постоянно. Замесваме тесто и го оставяме за час. Сваряваме и обелваме ябълките. Режем ги на тънки резени. Загряваме маслото в плитка тавичка. Нареждаме ябълките отгоре. Поръсваме със захарта, поливаме с тестото. Заливаме тестото и печем около половин час. Фурната трябва да е максимално загрята.
Пиле
Необходими продукти
4 пилешки бутчета
2 ч.л. горчица
1 ч.л. сол
150 мл сайдер
2 с.л. зехтин
1 ч.л. мед (равна)
Начин на приготвяне
Подреждаме бутчетата. Правим марината от останалите продукти и заливаме месото. Оставяме да престои два часа. Слагаме в тиган и задушаваме на слаб огън за около час. Периодично заливаме с маринатата.
Задушено
Необходими продукти
1 кг агнешки котлети
4 агнешки бъбрека (почистени)
4 глави лук, нарязани на едри клиновидни резени
1 с. л. фъстъчено олио
1 с. л. брашно
600 мл вряла вода
1/2 ч. л. сос Уорчестър
3 дафинови листа
2 стръкчета мащерка
1 кг картофи
50 г масло
сол
черен пипер
Начин на приготвяне
Нарязваме месото на парчета и го пържим в олиото и маслото. Взимаме голяма тенджера и го прехвърляме в нея. В тигана, в същата мазнина слагаме нарязаните на дребно бъбреци. След като се изпържат, ги добавяме към месото. След това отново в същата мазнина се слага и лука. В друг съд слагаме малко брашно на дъното. Отгоре поръсваме брашно. Бавно добавяме врялата вода и соса. Бъркаме докато получим хомогенна смес. Добавяме подправките. След това преместваме при месото. Нарязваме картофите на едро и ги подреждаме върху месото. Затваряме тенджерата с капак и слагаме във фурната на 180 градуса. Печенето продължава час и половина. Малко преди края, капакът се отваря, за да може да се запекат и картофите.
Супа "Кралица Виктория"
Необходими продукти
1/2 чаша гъби (ситно нарязани)
50 г масло
1 с. л. лук (ситно нарязан)
1 чаша целина (корен), наситнен
4 чаша пилешки бульон
1 с. л. Тапиока
120 г пилешко месо (сварено)
120 г Шунка
2 яйца (твърдо сварени)
1 ч. сметана
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер
индийско орехче
Начин на приготвяне
Задушаваме лука в маслото. Добавяме гъбите и целината. Задушаваме още десет минути. Добавяме бульона, тапиоката, пилешкото, шунката, и подправките. Варим 20 мин. Слагаме и нарязаните на ситно варени яйца.