Маракеш е един от най-цветните градове в света. Ако сте планирали екскурзия до там, пътешествието ще промени живота ви. Но ако сте оставили воаяжите за друго време, предлагаме ви да се насладите на прекрасната местна кухня, която може да задоволи всеки вкус.
Салата "Маракеш"
Необходими продукти:
1 ч. ч. сварена леща
прясна целина, стъбло
2 червени чушки
1 морков
1 тиквичка
200 пилешко филе
1 шепа пшенични кълнове
сол
зептин
оцет
1 с. л. мед
Начин на приготвяне: Нарязваме на едро зеленчуците. Разбъркваме ги добре и добавяме лещата и кълновете. Накъсваме филето и го добавяме. Смесваме в тенджерка оцета, зехтина и меда. Загряваме сместа за кратко, докато меда се стопи. Заливаме салатата и посоляваме. При поднасяне можем да гарнираме и със соеви кълнове.
Агнешко
Необходими продукти:
1,2 кг кайма
500 мл телешки бульон
джинджифил
зехтин
кимион на зърна
3 глави лук
4 скилидки чесън
800 г настъргани домати
червен пипер
кориандър
3 червени чушки
800 г нахут от консерва
Начин на приготвяне: Първо запържваме зърната кимион на сух тиган. След това ги отделяме и добавяме зехтин. В него запържваме нарязания на едро лук за няколко минути. Когато започне да потъмнява, добавяме каймата, наситнените джинджифил и чесън. Разбъркваме старателно заради каймата. Добавете доматите, кимиона, както и останалите подправки на вкус. Тогава идва ред на чущите, нарязания на дребно. Поръсваме с кориандъра. Заливаме сместа с бульона. Оставяме да се вари поне 40 минути. Оставяме да изстине преди да сервираме. Може да подправите всяка порция с малко пресен кориандър.
Месо със смокини
Необходими продукти:
12 сушени смокини
600 г агнешно месо
60 г орехи
1/2 пръчка канела
кората на един портокал
сол
кориандър
кимион
джинджифил
лук о
олио
черен пипер
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на порции. Поръсваме всяко от парчетата със сол и черен пипер. В олиото запържваме месото, докато придобие коричка от всички страни. Прехвърляме го във форма за печене и отгоре поливаме с една лъжица от мазнината, в която се е пържило. Нарязваме лука на дебели филийки. Слагаме ги около агнешкото, а него поръсваме с подправките. Добавяме настърганата портокалова кора. Поръсваме с канелата. Добавяме вода в тавата и оставяме да се пече два часа на предварително загрята до 140 градуса фурна. Когато изтекат 120 минути, се добавят смокините и орехите. Оставяме ястието за още час.
Цветни марокански кюфтенца
Необходими продукти:
400 г кайма
1 глава лук
3 скилидки чесън
черен пипер
червен пипер
кимион
1 връзка магданоз
олио
За соса:
3 домата
1 глава лук
червен пипер
кимион
2 с.л. доматено пюре
3 яйца
Начин на приготвяне: Каймата се размесва добре, заедно с настъргания лук. Чесънът се пресова и се добавя към сместа. Поръсваме с подправките и дабавяме нарязания магданоз. От каймата правим кюфтенца и пържим в сгорещено олио. Оставяме да се отцедят върху хартия. През това време правим соса. Той се приготвя от лук, настърган на ситно. Нарязват се на дребно и доматите. Добавяме ги в тенджерка, заедно с подправките. След като заври, намаляваме степента на котлона и оставяме да къкри за пет минути. Още докато е топъл, в него се добавят кюфтенцата, заедно с доматеното пюре. Оставяме да къкри още няколко минути. Накрая чукваме и яйцата. Оставяме да на котлона още няколко минути.
Марокански яйца
Необходими продукти:
8 яйца
150 г лют салам
800 г домати от консерва
2 глави лук
зехтин
кориандър
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Наситняваме лука и го запържваме в сгорещена мазнина. Нарязваме на ситно салама или друг лютив колбас и добавяме и него. Запържваме го за кратко и добавяме доматите. Оставяме да къкри за 10 минути. Поръсваме със сол и черен пипер. Наситняваме кориандър и поръсваме ястието с половината от него. Разбъркваме добре. Разпределяме готовата смес в глинени съдове. Във всеки чукваме по две яйца, може и по едно според предпочитанията. Печем за 20 минути във фурната. Поднасяме ги поръсени с малко от останалия кориандър.